Fremstilling af rosévin

Fremstilling af rosevin

Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle vinproducerende lande.

Rosé er velegnet som aperitif på en varm sommerdag, men kan også være rigtig strålende sammen med mad.

Fremstilling af rosévin

Teknisk set er rosé en mellemting mellem en rød og en hvidvin, men det er ikke lavet ved at blande rød og hvidvin.

Den mest anerkendte måde at lave rosé på, er at knuse druerne, macerere most og skaller sammen i kort tid (6-48 timer), si skallerne fra og så gære videre som en hvidvin.

Man kan også tappe noget most fra en rødvin, mens den macerer, for at koncentrere rødvinen. Det fratappede kan man så gære færdigt som rosé.

De bedste rosévine

De mest kendte rosévine er de ret lyse vine fra Provence. De har et stærkt hjemmemarked i området omkring Nice og er derfor relativt dyre.

I det sydlige Rhône, hvor der laves rosé på Cinsault som hoveddrue er særligt byerne Tavel og Lirac kendte for deres rosévine, der er fyldige og kraftige.

Rosé fra Costieres de Nimes er generelt lettere end Tavel, men har en fin elegance.

I Loire i det nordlige Frankrig laves der lette rosévine på Grolleau, Cabernet, Pinot Noir eller Gamay.

Rosé på Pinot Noir fra Sancerre kan være friske og elegante.

Rosé og mad

Rosé kan være rigtig gode til mad. De kraftige, sydfranske typer kan være et godt substitut for rødvin på en varm sommerdag. Både de kraftigere og de lettere typer er generelt fine til retter med asiatisk, spicy touch.

Vi har løbende en række af vores rosevine på tilbud.

Garnacha Rosé 2017, Vina Temprana

100 % Grenache fra området Campo de Borja, der ligger sydøst for Rioja. Druerne har macereret 6 timer, hvorefter mosten er gæret til vin ved en temperatur på 18 grader. Den relativt lave gæringstemperatur er med til at bevare en god friskhed i... Læs mere
50,-
les_plans_rose_vaucluse_santa_duc

Les Plans Rosé 2016 IGP, Santa Duc

Lækker sommerrosé lavet på 50 % Cinsault, 40 % Grenache og 10 % Syrah. Gæret ved lav temperatur for at bevare mest mulig aromatik og friskhed. ... Læs mere
Spar 120,-
90,-
70,-
90,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-
rose_dom_ne_gobelsburg

Rosé 2017, Domæne Gobelsburg

Frisk og charmerende rosé lavet på 100 % Zweigelt fra ca 20 år gamle vinstokke. Vinificeret og lagret på ståltank. ... Læs mere
Spar 120,-
100,-
80,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Rioja Larrosa 2017, Bodegas Izadi

Frisk rosé på en blanding af Tempranillo og Grenache fra nogle af Riojas højest beliggende marker. Vinstokkene vokser som små buske og har en naturligt lav ydelse. ... Læs mere
Spar 180,-
110,-
80,-
110,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-