Cabernet Sauvignon

Druens popularitet, ry og omdømme er stærkt forbundet med Cru-Classé klassifikation af de bedste Bordeaux slotte i 1855. De bedste slotte blev inddelt i 5 klasser bl.a. på baggrund af opnåede priser. Denne klassifikation har siden været meget afgørende for prisdannelsen og salget af de bedste Bordeaux-vine og har givet masser af omtale. Der investeres kraftigt i de bedste Bordeaux vine. Hvor høje priser, der kan opnås for de enkelte slotte er utrolig afhængigt af årgangen og hvordan den bedømmes af journalister og især de amerikanske.

Stilen i Bordeaux og dermed udtrykket af Cabernet Sauvignon har gradvist ændret sig gennem årene. Det er især kommet til udtryk id e bedste Bordeaux-vine. Bedre teknik i kælderen og senere høst har resulteret i vine med større frugtintensitet og højere alkohol. Denne udvikling er fremskyndet af især de amerikanske journalisters preference for disse vine.

Cabernet fra Bordeaux

De bedste Cabernet dominerede vine kommer fra venstre bred i Bordeaux fra kommunerne Graves, Pauillac, Margaux, St.Julien og St. Estephe. De ultimative vine er fra de 5 Cru Classè, men også vine med betegnelsen Cru Bourgeois og gode kommunevine kan være fine køb.

International Cabernet Succes

Supertoscanerne fra Toscana på Cabernet har haft stor international succes. Californien med Napa og Sonoma og Coonawarra i Austalien laver strålende vine på Cabernet enten solo eller i blandinger med Shiraz eks. i Australien.

Chile, Sydafrika og Argentina stikker også her næsen frem med stigende succes.

De billigste gode køb

Bordeaux Superieur og mellemklassen fra de store internationale brands mellem 50-80 kr.

Undgå

Den billige ende fra de store brands. De smager for anonymt og har ikke tilstrækkelig druekarakter til, at de er interessante.

Lavet på Cabernet Sauvignon blandet med en smule Petit Verdot og Cabernet Franc. Gæret på ståltanke. Ca. 1/3 af vinen er lagret 6 måneder på let brugte fade.

Ren og koncentreret duft af solbær og hindbær med let urtede noter. Præcis frugtighed i smagen med en god friskhed og et fint tanninbid.

Super allround vin, der klarer de fleste kødretter, men ogs kan dríkkes alene. Velegnet til grillet/stegt kød - fx barbecuemarinerede spareribs.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 180,-
80,-
50,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Lavet på 85 % Cabernet Sauvignon, 10 % Cabernet Franc og 5 % Petit Verdot. Vinen er gæret uden tilsætning af gær og efterfølgende lagret 12 mdr på barriques af fransk eg - hovedsageligt brugte.

Duften er domineret af solbær og brombær med elementer af tørret frugt, vanilie, ceder og enebær. Faste tanniner, frisk syre og en silkeblød afslutning.

Velegnet til retter med oksekød og lammekød. Rigtig fin til grillet kød med enkelt tilbehør.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
Spar 300,-
115,-
65,-
115,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 300,-

Tributo-serien er Caliterras premium-vine, dvs. luksusudgaver af deres enkeltdruevine.

Lavet på 94 % Cabernet Sauvignon blandet med Cabernet Franc, Syrah og Petit Verdot. Gæret på stål og lagret 12 måneder på små fade af fransk eg, hvoraf 13 % er nye.

Duften er domineret af solbær og ribs med krydrede noter af peber og kanel samt lidt mørk chokolade. Flot struktur med modne tanniner og en frisk syre. Lang eftersmag.

Velegnet til mellemfyldige til fyldige retter med okse eller lammekød.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
15 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 120,-
115,-
95,-
115,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet på ren Cabernet Sauvignon. Druerne kommer fra 50 år gamle stokke på højtbeliggende marker (mere end 1.000 moh.) i Tupungato som er en af de bedste underregioner i Mendoza i Argentina. Lavet med kølig præmaceration, gæret på trækar og lagret på fade af fransk eg i otte måneder.

Intens og koncentreret aroma af solbær, mynte og mørk chokolade. Smagen er fyldig med frisk syre og faste tanniner.

Perfekt vin til lam og oksekød - gerne grillet eller med en tæt sauce. God som lidt bedre vin til fx lasagne eller andre smagfulde retter.

Land:
Argentina
Område:
Mendoza
Servering:
16 - 18 °C
Alkohol:
14 %
casir_dos_santos_cabernet_sauvignon_reserve
150,-

100 % Cabernet Sauvignon fra Alto Cachapoal. Jordbunden er gruset og kalkholdig gammel flodbund fra gletsjerfloden Cachapoal. 100 % afstilkning, koldmaceration og gæring på cement uden tilsætning af gær. Lagret på cement og en lille smule på gamle fade.

Duften domineres af solbær, hyldebær og kirsebær samt peber og et let urtet element. Ren i munden med balanceret syre, 
bløde, fine tanniner og udtalt mineralitet.

Med den faste tanninstruktur er vine på Cabernet Sauvignon-druen generelt velegnede til retter med oksekød og lammekød - gerne serveret rødt. Den flotte intensitet og bærfrugt gør vinen velegnet til reducerede saucer - passer aromatisk fint med fx timian.

Land:
Chile
Område:
Alto Cachapoal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
Spar 306,-
150,-
99,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 306,-

Lavet på 87 % Cabernet Sauvignon og 13 % Malbec. Al frugt er høstet i Margaret River og hvert plot er vinificeret separat og modnet 12 måneder på barriques - 13 % nye, resten mellem 1 og 5 år gamle. Blendet er lavet efter lagring.

Duften er klassisk Cabernet domineret af solbær med krydrede noter fra fadet og aromaer af grus, skovbund og salvie. Mellemfyldig med gavmild frugt, faste tanniner, god friskhed og en ret lang eftersmag.

Til rødt kød - okse, kalv eller lam. 

Land:
Australien
Område:
Margaret River
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
cs_filius_vasse_felix
160,-

Lavet på 85% Cabernet Sauvignon, 7% Malbec, 4% Merlot, 4% Petit Verdot. Lagret 18 mdr på barriques af fransk eg. Royale er Koyles premium-serie, hvor der benyttes druer fra de bedste parceller.

Meget intens duft af solbær, brombær og ceder - dyb og kompleks. Mange-facetteret smag - på en gang rank, elegant, fyldig og med lang eftersmag. Fast tanninstruktur og frisk syre.

Royale er Koyles luksusserie. Velegnet til elegante retter med lammekød eller oksekød.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14,5 %
Spar 276,-
175,-
129,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 276,-

Bordeaux-blend lavet på 47 % Cabernet Sauvignon, 44 % Cabernet Franc og 9 % Merlot - alt sammen fra biodynamisk dyrkede marker. Gæret naturligt i cementæg og derefter modnet 18 måneder på fade af fransk eg - 30 % nye og 70 % et og to år gamle fade.

Flot intensitet med dominans af solbær, solbærblad, tobak og cigaræske. Fast, men blødt tanninbid, god friskhed og meget flot længde i smagen.

Perfekt til rødt oksekød, til vildt eller til lammekoteletter. 

Land:
Sydafrika
Område:
Stellenbosch
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
cornerstone_reyneke
200,-

Lavet på 92 % Cabernet Sauvignon og 8 % Merlot fra marker beliggende ca 1.000 meter over havet i Alto Cachapoal - Chiles østligste vinområde. Lagret 26 måneder på fade af fransk eg.

Meget tydelig og intens duft af solbær og blåbær med noter af vanilie og eksotiske krydderier. Flot balanceret med meget moden frugt, der holdes i ave af en frisk syre. Meget lang eftersmag.

Fyldig vin, der går godt til kraftige retter med kød - både rødt kød og braisserede retter.

Land:
Chile
Område:
Alto Cachapoal
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14,5 %
270,-

Denne vin var den ene af blot to vine, der fik prædikatet "Outstanding" da Decanter smagte Cru Bourgeois 2014 - tre af verdens førende Bordeaux-experter, Jane Anson, Andrew Jefford og James Lawther MW var enige om kvaliteten og gav hhv 94, 95 og 95 p.

Lavet på 70 % Cabernet Sauvignon, 28 % Merlot og 2 % Cabernet Franc fra ca 30 år gamle vinstokke i Margaux. Gæring på temperaturstyret ståltank, malolaktisk gæring på fad og 14-16 måneders lagring på franske barriques, hvoraf 60 % var nye.

Behagelig, dyb duft med noter af liljer, solbær og toast. Blød og fyldig i munden med elegante tanniner og en dejlig frisk afslutning.

Bordeaux af denne kaliber bør gemmes 5-7 år fra høståret. Passer fantastisk godt til lam med lammesky, men er også rigtig dejlig til de fleste retter med okse eller kalvekød - klassiske tilberedninger med klassiske saucer.

Land:
Frankrig
Område:
Bordeaux
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
13 %
mongravey_margaux_bordeaux
295,-

Würm er en ny topvin fra Clos des Fous på Cabernet Sauvignon hovedsageligt fra Alto Cahapoal - den østligst beliggende vinregion i Chile med nogle af landets højest beliggende vinmarker. Den høje beliggenhed giver store temperaturudsving mellem nat og dag, og sikrer en fin friskhed i selv meget moden frugt.

Elegant og meget ren solbær-intensitet i næsen med fine fadnoter. Smagen er fyldig og moden, men med en dejlig kølighed og mineralitet, der balancerer den flot.

Klassisk kødvin, der skal drikkes til det bedste okse eller lammekød.

Land:
Chile
Område:
Alto Cachapoal
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14,5 %
295,-

Lavet på økologisk (på vej mod biodynamik) dyrkede druer 52 % Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot og 3 % Petit Verdot. Høstet i hånden og vinificeret naturligt i cement og træ. Modnet 12 måneder på barriques - 20 % nye.

Flot og tæt aroma af solbær, blåbær, tobak, røg og lakrids. Fyldig med fast tannin og lang eftersmag. Flot klassiker med potentiale for 10-15 års udvikling fra høståret.

Til lam, kalv, okse og vildt.

Land:
Frankrig
Område:
Bordeaux
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
Spar 50,-
275,-