Antoine Arena, Korsika

Antoine Arena regnes generelt for Korsikas bedste producent og er da også den eneste, der får 2 stjerner i "le Classement". Domainet ligger i Patrimonio, der er en appellation med meget kalk og lerholdig jord på den nordlige del af øen. Rødvinene skal være minimum 90 % Nieluccio, og hvidvinene skal være 100 % Vermentino. Arena dyrker økologisk - ingen brug af kemi, hverken i mark eller kælder. Der lagres på cementtanke og bruges ingen træfade. Minimal svovling.

Antoine Arena var egentlig igang med en lovende karriere som jurist på det franske fastland, men da den korsikanske uafhængighedskamp i midten af 70'erne nærmede sig borgerkrig, besluttede Antoine sig for at flytte hjem og kæmpe for at Korsika ikke skulle blive en forladt udørk.

At han ville dyrke vin i AOC Patrimonio blev anset for det rene galimatias, da det kun var folk, der ikke kunne få et rigtigt arbejde, der dyrkede vin i området.
Gennem hårdt arbejde, økologisk dyrkning og naturlig vinifikation har Antoine Arena ikke alene skabt sig selv en kultagtig status blandt sommelierer på det franske fastland, men har også banet vejen for andre ambitiøse korsikanske vinproducenter.

Siden starten af 2000-tallet har Antoines to sønner Antoine-Marie og Jean-Baptiste deltaget i arbejdet på vingården. "Mine sønner har lært mig at lave elegante vine", siger Antoine Arena "tidligere lavede jeg dem for tunge".
Fra 2014 er ejendommen delt op så Antoine og hans to sønner hver især har ansvaret for en del af ejendommen. De arbejder stadig sammen, men har hver deres tilgang og sælger under tre forskellige labels.

Lavet på 80 % Nieluccio og 20 % Vermentinu - det meste af druematerialet kommer fra marken Morta Maio, der er plantet i 2001. 

Relativt lys rosé, men med stor intensitet. Fin og elegant duft af røde bær med elementer af krydderurter. God smagsintensitet og fin syre.

Meget madegnet. Perfekt til grillet fisk og skaldyr - gerne suppleret med krydderurter. Meget velegnet til retter med middelhavsstemning; fiskesuppe provencal, salade chevre chaud, kylling fyldt med citron osv.
Har bestemt intensitet til at kunne bruges til kødretter med okse, kalv eller lam, hvis vejret og stemningen er til rosé.

Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
195,-

Lavet på 100 % Nieluccio fra en mark tilplantet i 1987 i en misligeholdt olivenlund. Nieluccio er genetisk identisk med Sangiovese, men har sandsynligvis været på Korsika siden 1200-tallet. Ingen fad.

Dyb næse med elementer af hindbær, granatæble og krydderurter. Mineralsk og præcis i smagen, men alligevel ret kompleks med umamiprægede undertoner. Lang eftersmag.

Meget madvillig vin, der klarer de fleste kødretter. Vinen er kompleks og kan også håndtere kompleks mad; intense saucer, svampe, trøfler osv.
 

Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
230,-

Lavet på Vermentinu (lokal stavemåde for Vermentino) fra mark med en jordbundskombination af kalk og ler. Grotte di Sole er ejendommens ældste parcel med ca 60 år gamle vinstokke - som navnet antyder er solintensiteten i marken høj, og vinene her fra får det mest modne udtryk. Man er meget omhyggelig med at høste relativt tidligt for ikke at få overmodenhed i druerne.

Vinene har gæret og lagret på stål. 
 
Duft af abrikos og fersken med et let honningstrejf. Smagen er ret fyldig frugtig med en næsten sødlig frugt, medium syre og udtalt mineralitet.

En kraftig hvidvin, der passer godt til middelhavsinspirerede retter med fisk og skaldyr, hvor elementer som tomat, hvidløg og friske krydderurter spiller en rolle. Fin også til gede og fåreoste.
 

Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
230,-

Morta Maio er en mark tilplantet med Nieluccio, der er den lokale klon af Sangiovese. Korsikanerne har stædigt holdt fast på, at Nieluccio er en lokal drue, men det er blevet konstateret, at den er genetisk identisk med Sangiovese. Den er sandsynligvis indført på øen i 1200-tallet og har i de efterfølgende 7-800 år tilpasset sig det lokale klima og den lokale jordbund.
Patrimonio regnes for det bedste område for rødvin på Korsika. Jordbunden består af kalk og ler.
Høstet i hånden med lavet udbytte og naturligt vinificeret uden tilsætning af gær og stort set uden svovling (somme tider en anelse ved flaskning) - ingen filtrering og ingen klaring. Macereret i op til 9 uger og lagret et par år på cement.
Morta Maio er fra forholdsvis unge stokke og er hurtigere tilgængelig end de øvrige vine fra domainet.

Frisk og umiddelbar frugt med fine tanniner og en god syre - meget drikkevenlig.

Vin med en meget madegnet struktur. Mineralitet, syre, fine tanniner og saftig frugt gør vinen egnet til stort set alle former for kødretter. Servér den ved ca 15-16 grader og hæld den gerne på karaffel inden servering.
 

 
Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
230,-

Lavet på Vermentinu (lokal stavemåde for Vermentino) fra mark med en perfekt jordbundskombination af kalk, kridt og ler. Vinene fra Carco har altid meget mineralitet og god nerve.

Vinene har lagret på cementtank og har ligget sur lie i 8 mdr. 

Duft af abrikos, fennikel og sydfranske krydderurter. Smagen er ret fyldig frugtig med medium syre og god mineralitet.
 
En forholdsvis kraftig hvidvin, der passer godt til middelhavsinspirerede retter med fisk og skaldyr, hvor elementer som tomat, hvidløg og friske krydderurter spiller en rolle. Fin også til gede og fåreoste.
 
Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
230,-

Morta Maio er en mark tilplantet med Nieluccio, der er den lokale klon af Sangiovese. Korsikanerne har stædigt holdt fast på, at Nieluccio er en lokal drue, men det er blevet konstateret, at den er genetisk identisk med Sangiovese. Den er sandsynligvis indført på øen i 1200-tallet og har i de efterfølgende 7-800 år tilpasset sig det lokale klima og den lokale jordbund.
Patrimonio regnes for det bedste område for rødvin på Korsika. Jordbunden består af kalk og ler.
Høstet i hånden med lavet udbytte og naturligt vinificeret uden tilsætning af gær og stort set uden svovling (somme tider en anelse ved flaskning) - ingen filtrering og ingen klaring. Macereret i op til 9 uger og lagret et par år på cement.

Morta Maio er fra forholdsvis unge stokke og er hurtigere tilgængelig end de øvrige vine fra domainet.

Frisk og umiddelbar frugt med fine tanniner og en god syre - meget drikkevenlig. Vin med en meget madegnet struktur. Mineralitet, syre, fine tanniner og saftig frugt gør vinen egnet til stort set alle former for kødretter. Servér den ved ca 15-16 grader og hæld den gerne på karaffel inden servering.

Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
230,-

Lavet på 100 % Nieluccio fra en mark med 60 år gamle stokke. Nieluccio er genetisk identisk med Sangiovese, men har sandsynligvis været på Korsika siden 1200-tallet. Ingen fad.
Markens navn - "Grotte di Sole" - kommer af den stærke soleksponering, der er på marken. Vinene her fra får altid god intensitet, men der høstes forholdsvis tidligt for ikke at få overmodne druer.

Intens og elegant næse med røde bær, krydderurter og mineralitet. Smagen er mangesidig med elementer af bær, krydderier, animalske noter, skovbund, god syre og elegante tanniner i en perfekt balance. Lang eftersmag.

Meget madvillig vin, der klarer de fleste kødretter. Vinen er kompleks og kan også håndtere kompleks mad; intense saucer, svampe, trøfler osv.

Land:
Frankrig
Område:
Korsika
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
230,-