Schloss Gobelsburg, Kamptal

schloss_gobelsburg_cellar_full_width
Schloss Gobelsburg - toppen af Østrig

Kamptal er efter Wachau Østrigs bedste vinregion med en århundredelang tradition for vindyrkning. Hovedsorterne er Grüner Veltliner og Riesling, men der dyrkes også en lang række andre sorter - bl.a. de røde Zweigelt, St. Laurent, Blaufränkisch, Pinot Noir og Merlot.
Kvaliteten er tårnhøj i regionen og øges yderligere gennem det arbejde, der laves i ÖTW - en søsterorganisation til det tyske VdP - der samler de bedste producenter og klassificerer de bedste marker. Foreløbig er en række marker klassificeret som Erste Lage og med tiden vil de bedste af de bedste få klassifikationen Grosse Lage.

Schloss Gobelsburg er et gammelt Cistercienserkloster, hvor der har været dyrket vin siden 1171. Siden 1996 har driften af vinbruget været forpagtet ud til Michael Moosbrugger. De første par år var kendte Willi Bründlmayer med som konsulent, men de seneste mange år har Moosbrugger stået på egne ben. Og med stor succes; i 2006 blev han kåret til årets vinbonde i Østrig og hans vine regnes i dag for nogle af landets bedste. Vinder af Gyllene Glasset 2007 - den største vinpris, der uddeles i Sverige - årets vinproducent 2013 i det polske Wino Magazine, årets vinproducent i Kamptal 2013 og 2016, nomineret til årets europæiske vinproducent i 2015 i Wine Enthusiast og masser af topanmeldelser hos de mest anerkendte internationale anmeldere som Wine Advocate, Vinous og Decanter.

Schloss Gobelsburg er den ældste vinproducent i Donauregionen og klostret har besiddelser i alle de bedste marker i Kamptal. Klostret har altid været garant for høj kvalitet, men med Michael Moosbruggers overtagelse af vindriften har kvaliteten fået et yderligere løft.

Moosbrugger laver vin med de store historiske linier for øje; han er meget bevidst om, at han har en lang arv at løfte, og at der skal laves vin på ejendommen mange hundrede år efter han har sluppet tømmerne. Bl.a. er han ikke certificeret økologisk, da han mener, at kobbersulfat, som er tilladt i økologisk vindyrkning, er mere skadeligt end nogle industrielt fremstillede stoffer mod meldug, som ikke er tilladt.

Moosbrugger er dybt involveret i ÖTW's arbejde, hvor han er formand.

Typisk Donau Grüner Veltliner med herlig friskhed og peber-agtigt krydderi. Lavet på 100 % Grüner Veltliner - vinificeret og lagret på stål.

Duft af mandler, hvid peber og hvide blomster - frisk og ligetil smag, men med intensitet nok til at være en fremragende madvin.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 120,-
100,-
80,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Frisk og charmerende rosé lavet på 100 % Zweigelt fra ca 20 år gamle vinstokke. Vinificeret og lagret på ståltank.

Ren duft af hindbær og røde kirsebær med lette noter af timian. Frisk smag - som en frugtig hvidvin, men med karakter af røde bær.

Perfekt som aperitif, men smager fantastisk også til retter med fisk eller fjerkræ.

Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
rose_dom_ne_gobelsburg
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Lavet på 100 % Riesling fra marker i Kamptal. Vinificeret og lagret på stål - ingen fad.

Herlig frisk næse med florale og grønne frugtnoter - æbleblomster, grønne æbler og lime. Smagen er frisk, fast, ren og elegant.

Bredt anvendelig madvin, der går særlig godt til fisk og skaldyr med citron/lime. Fin til salater med syrlig dressing.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

100 % Zweigelt, en lokal østrigsk drue skabt af Dr. Zweigelt i 1922 som en krydsning af Blaufränkish og St. Laurent. Lagret udelukkende på stål ca 3 måneder inden flaskning.

Ung og frisk vin med charmerende frugtighed og god substans. Aroma af mørk blomme, sorte kirsebær, kanel, peber og viol. Fyldig, rund og frugtig med saftig frugtighed, god struktur og lang, behagelig finish.

Rigtig god til lettere kødretter - meget madegnet.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
zweigelt_dom_ne_gobelsburg
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-
Michael Moosbruggers er en af Østrigs bedste vinmagere, og hans hvidvine er i absolut verdensklasse. Det er ranke, komplekse og meget mineralske hvidvine med en perfekt balance. Fremragende madvine til både klassik og nyt nordisk køkken, men også til spicy asiatisk inspireret køkken.
 
Grüner Veltliner er en mirakelvin til mad. Dækker et meget bredt spektre. I Østrig drikker de Grüner Veltliner til nationalretten oksespidsbryst med peberrod (tafelspitz).

100 % Grüner Veltliner fra Steinsetz. Steinsetz er en navngivet mark, en "Klassifizierte Lage", den næstfineste kategori i Österreichischen Traditionsweingüter's ret nye markinddeling.
Lagret på store fade af Østrigsk eg i ca 6 mdr.

Duft af lime og pære samt krydrede elementer. Vinen er mellemfyldig med en del mineralitet og syre.

Grüner Veltliner i denne klasse klarer næsten alle retter bortset fra desserter. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave som her, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.

 

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
Spar 210,-
170,-
135,-
170,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-
Lavet på Grüner Veltliner, Pinot Noir og Riesling. Druerne er håndplukkede fra topmarkerne Heiligenstein, Gaisberg, Grub og Lamm, og kun druerne fra den bedste del af klasen er blevet anvendt. Grundvinen har lagret 6 måneder på store (25 hl) østrigske fade før 2. gæringen. Vinen har derefter lagret 36 måneder på gærrester før den er blevet degorgeret. 

Lys farve, flot og cremet mousse. Duft af citrus, hvide blomster og vanilie og frisk i smagen; frugtig med noter af toast.

I flere østrigske aviser og vinmagasiner udnævnt til den bedste mousserende vin fra Østrig - bedste mousserende fra Østrig i 2014, 2015 og 2016 i WIRT + WINZER.

Vinen er flot som aperitif, men med sin flotte struktur; balancen mellem syre, frugt og krop, er den også meget velegnet til en lang række madretter. Syren i vinen har decideret elementer af citron i aromaerne og gør vinen meget velegnet til de fleste retter med fisk og skaldyr.
 

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
190,-

100 % Riesling fra marken Gaisberg, der klassificeret som Erste Lage (1. cru) ifølge den nye markklassifikation fra Österreischischer Traditionsweingüter. Der er brugt en opbindingsmetode på marken kaldet Lyra, der er med til at give større modenhed i vinen.

Usædvanlig flot! God intensitet - masser af citrusfrugt, citrusskal og citrusblomst samt tropisk frugt og fersken. God intensitet og høj syre, næsten saltagtig mineralitet og en lang abrikos og citrus præget eftersmag.

En tør Riesling som denne er bredt anvendelig til mad; den intense smag og ret høje syre gør den god til smagfulde fiske og skaldyrsretter, men også fantastisk til klassiske tysk/østrigske retter med kogt eller sprængt gris og surkål.

Land:
Østrig
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
200,-

100 % Grüner Veltliner på 1. Lage marken Renner, der er nabomark til den berømte Lamm. Stokkenes alder er i gennemsnit omkring 55 år - de gamle stokke er med til at give vine med en unik balance og intensitet. 

Vinen har både frugtelementer i form af pære, orangeskal og kvæde samt noter af persillerod, hvid peber og hasselnød. Højintens vin med stor friskhed og syrefrisk afslutning.

Grüner Veltliner i denne klasse klarer næsten alle retter bortset fra desserter. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave som her, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
220,-

100 % Riesling fra marken Gaisberg, der er klassificeret som Erste Lage (1. cru) ifølge den nye markklassifikation fra Österreischischer Traditionsweingüter. Der er brugt en opbindingsmetode på marken kaldet Lyra, der er med til at give større modenhed i vinen.

Usædvanlig flot! God intensitet - masser af citrusfrugt, citrusskal og citrusblomst samt tropisk frugt og fersken. God intensitet og høj syre, næsten saltagtig mineralitet og en lang abrikos og citrus præget eftersmag.

En tør Riesling som denne er bredt anvendelig til mad; den intense smag og ret høje syre gør den god til smagfulde fiske og skaldyrsretter, men også fantastisk til klassiske tysk/østrigske retter med kogt eller sprængt gris og surkål.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
225,-

Lavet på Grüner Veltliner, Welschriesling og Chardonnay. Druerne er håndplukkede ved den helt rigtige modenhed, lagt i små kasser, straks transporteret til vingården og nænsomt presset.

Grundvinen har lagret 6 måneder på store (25 hl) østrigske fade før 2. gæringen. Vinen har derefter lagret 36 måneder på gærrester før den er blevet degorgeret.

Vinen er flot som aperitif, men med sin flotte struktur; balancen mellem syre, frugt og krop, er den også meget velegnet til en lang række madretter.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
blanc_de_blancs_nv_schloss_gobelsburg
225,-