Quinta do Infantado, Porto

quinta_do_infanto_full_width
200 år med Grand Cru portvine.

Quinta do Infantado er grundlagt i 1816 af den portugisiske kronprins Pedro IV. De seneste ca 100 år har quintaen været ejet af familien Roseira, i dag drevet af Joao og hans svigerinde Catherine. Alle de godt 40 ha vinmarker har A-klassifikation; alle marker til portvin får points for en række forskellige faktorer - markens højde over havet, jordbund, beliggenhed, opbindingsmetode, hældning, soleksponering, beplantningstæthed, jordens beskaffenhed, vinstokkenes alder, læforhold, druesorter - og det samlede pointantal klassificerer markerne mellem A og F. A-marker kan således sammenlignes med Grand Cru. Quintaen er også beliggende ved byen Pinhao som er centrum for den allerfineste del af Portvinslandskabet.

Der er 76 tilladte druesorter til fremstillingen af portvin. Det er dog kun 29 sorter, der anbefales, og så er der fem sorter, der betegnes som ædle. På Quinta do Infantado udgøres 90 % af vinstokkene af de tre ædle sorter Tinta Roriz, Touriga Nacional og Touriga Franca.

Alle druer høstes i hånden og fremstillingen er meget traditionel; druerne trædes med fødderne i lave cementkar, de såkaldte "lagares", hvilket giver en blid, men hurtig ekstraktion af farve, tanniner og smagsstoffer. Hos Quinta do Infantado gærer man vinen til et højere alkoholniveau inden man forstærker den. Det giver en mere vinøs, mere stoflig og mindre sød portvin. A-klassificerede marker og den traditionelle fremstilling vil hos de fleste portvinshuse være reserveret til Vintage-port, men på Quinta do Infantado er det alle vinene - fra almindelig ruby til vintage - der er lavet på denne måde.

Indtil 1986 skulle alt portvin flaskes i Vila Nova de Gaia, hvilket forhindrede små producenter i at flaske deres egen vin, da det var for dyrt at have to lokationer. På Quinta do Infantado har man dog selv flasket vine siden 1979 og huset er dermed en af pionererne inden for Quinta-flaskede vine. 

Kvaliteten er på vinene er skyhøj; de er stoflige og karakterfulde og så gør det lavere sødmeniveau vinene meget velegnede i gastronomisk sammenhæng.

Lavet på  Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Barroca og lagret på små fade. Blandet af 2-3 årgange.

Fantastisk højt niveau for en basis Tawny; flotte noter af tørrede frugter, kaffe og nødder. Balanceret smag med god intensitet og mindre sødme end normalt for portvin.

Dejlig juleport; går perfekt sammen med nødder, chokolade og marcipan. Hold vinen på køl efter åbning, så holder den sig nemt op til en måned.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
16 - 18 °C
Alkohol:
19,5 %
120,-

Lavet på Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca fra A-klassificerede marker - druemateriale som hos de store Portvinshuse bruges til Vintageport og modnet 24 måneder på store fade. Blandet af 2-3 årgange for ensartet kvalitet.

Smager som en lille vintageport med god syre, tannin og ren kirsebærfrugt. Meget velbalanceret portvin.

Nyd den let afkølet til desserter baseret på chokolade og/eller bær og frugt. Flot ostevin.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Alkohol:
19,5 %
120,-

Lavet på Gouveio, Rabigato, Viosinho, Moscatel Galego fra A-klassificerede marker. Delvist afstilket, trådt og gæret på lagares og modnet kort tid på store fade og ståltank.

Frisk og fyldig med duft af røde æbler og tørret frugt. Relativt tør og med lang eftersmag.

Som aperitif eller til modne oste, frugttærter og frugtdesserter.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
19,5 %
125,-

Reserva er en vintage character ruby port lavet i år, der ikke er deklareret årgang. 

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Flot ruby-stil med ret høj syre og tanninbid. Seriøs Portvin.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
150,-

Reserva er en vintage character ruby port lavet i år, der ikke er deklareret årgang. Druerne kommer fra tre marker, der er certificeret økologiske.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Flot ruby-stil med ret høj syre og tanninbid. Seriøs Portvin.

Der står på bagetiketten, hvornår vinen er flasket (12. september 2015) - kan gemmes op til 8-10 år efter flaskning.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
175,-

Lavet på Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Barroca og lagret på små fade. Højere kvalitet og længere tids lagring end den almindelige Tawny.

Fantastisk højt niveau for en Tawny; flotte noter af tørrede frugter, kaffe og nødder. Balanceret smag med god intensitet og mindre sødme end normalt for portvin.

Dejlig juleport; går perfekt sammen med nødder, chokolade og marcipan. Hold vinen på køl efter åbning, så holder den sig nemt op til en måned.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
16 - 18 °C
Alkohol:
19,5 %
175,-

Late Bottled Vintage er portvin, hvor druerne skal komme fra et enkelt år. Den kan laves som en "fortrydelses-Vintage", det vil sige at hvis en Vintage ikke holder den kvalitet man vil have efter det obligatoriske års fadlagring, kan man lagre vinen endnu 2 år på fad og sælge den som Latte Bottled Vintage.

Stilen af en LBV bør være som en lettere udgave af en Vintage Port. Imidlertid er det meste LBV på markedet nærmere en let opgraderet udgave af husets Ruby, og årgangsangivelsen giver ikke meget mening, da vinen ikke har potentiale til at udvikle sig yderligere på flaske.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

LBV laves stort set som Vintage; delvis afstilkning, trædning i lagares og så bliver vinen ikke filtreret ved flaskning. Infantados LBV er som sådan en bør være; det er en ægte mini-Vintage, der kan udvikle sig i flasken. Kan drikkes nu, men kan også snildt gemmes i op til 10-15 år fra høståret.

Tip: en rigtig LBV er lukket med en almindelig korkprop, mens en kommerciel LBV er lukket med den klassiske hedvinsprop, der er en lille korkprop med plastik på toppen.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
19,5 %
200,-

Blandet af forskellige "pipas" - fade med en størrelse på 5-600 liter. En 10 års Tawny port vil typisk have en alder omkring 10 år i gennemsnit, men det vigtigste er, at den har karakter som en 10 års Tawny. Om vinen lever op til det afgøres ved en sensorisk test af et officielt panel.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Aromaer af karamel, nødder og tørret ctrusskal. Dyb og længevarende smag.

God "hyggeport" til konfekt, nødder og tørrede frugter.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
240,-

Druerne til denne Tawny Port kommer fra tre marker, der er certificeret økologiske. Det er dybest set en "mini-Colheita", der har ligget 5 år på fad.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Fantastisk højt niveau for en Tawny Port.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
250,-

Colheita er dybest set en Tawny Port fra en enkelt årgang. Årgangen skal være godkendt af portvinsinstituttet og vinen skal lagre på fad i mindst 7 år Hos Quinta do Infantado lagrer de deres Colheitaer 10 på 700 liters fade, der er mere end 100 år gamle.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
275,-

Vintage Port er fra et enkelt år, hvor kvaliteteten af druerne er meget høj. Hos Quinta do Infantado laves Vintage af den bedste frugt. Ingen afstilkning og ingen filtrering. Lagring på store fade med en alder på over 100 år.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
450,-

Vintage Port er fra et enkelt år, hvor kvaliteteten af druerne er meget høj. Hos Quinta do Infantado laves Vintage af den bedste frugt. Ingen afstilkning og ingen filtrering. Lagring på store fade med en alder på over 100 år.

Alt druemateriale til Infantados vine kommer fra A-klassificerede marker og trædes med fødder i de traditionelle lave kar, lagares. Begge dele er noget, der normalt reserveres for Vintage Port. Hos Quinta do Infantado gæres vinene lidt længere inden forstærkning, hvilket giver et lavere sukkerindhold og en mere vinøs stil.

Land:
Portugal
Område:
Douro
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
19,5 %
450,-