Martin Müllen, Mosel

martin_mullen_full_width
Tradition og tålmodighed

Weingut Martin Müllen kan ikke prale af en århundredelang historie som mange andre topproducenter i Mosel, men til gengæld er der få, der arbejder så ultratraditionelt som man gør hos Martin Müllen.

Martin Müllen har arbejdet for forskellige andre vinproducenter. Han syntes dog der blev større og større afstand mellem, hvordan han gerne ville lave vin, og hvordan han blev bedt om at lave vin. Midt i firserne begyndte Martin at eksperimentere med at lave vin, som han ville have det, med frugt fra under 1 ha samlet set. 

Første årgang med egen etiket var 1991 og i dag råder familien over små 5 ha. Huset ligger i Traben-Trarbach, der er mere kendt for sin fantastisk smukke beliggenhed og sin Jugendstil-arkitektur end for store vine. Det er Martin Müllen dog godt i gang med at lave om på.

Metoden er først og fremmest hådt arbejde. Müllens bedste mark er Trarbacher Hühnerberg der ligger lidt tilbagetrukket og højt hævet over floden. På kort over Mosel fra 1897 er marken i første kategori - en Grand Cru med andre ord. Men dele af marken er så stejl og så svær at arbejde i, at den i 80'erne begyndte at gå i glemmebogen. Martin havde kig på en forladt parcel, der ikke blev udnyttet, men som ejeren alligevel ikke ville sælge. Pludselig opstod muligheden alligevel og Martin slog til uden tøven. Der var dog flere års arbejde med at befri gamle upodede (!) vinstokke fra brombærkrat og slyngplanter, med at reetablere terrasser i forvitret skifer og med at genplante dele af marken med stiklinger fra de gamle Riesling-planter.

Arbejdet i vinmarken er håndarbejde, alt frugt høstes i hånden og vinificeres så traditionelt, at det nærmest er fremsynet.

Der bruges en over hundrede år gammel kurvepresse, der presser ekstremt langsomt - typisk 20-24 timer for et pres. Der er altså ikke skalkontakt som sådan, men den lange pressetid giver en effekt, der ligner. Alle vine gæres naturligt - dvs uden tilsætning af gær - og lagres på store, gamle ovale fade med gæringsbundfaldet indtil flaskning, hvor der kun foretages en let klaring.

De vine, der vil være tørre, de bliver tørre og de vine, der (sjældent) vil lave malolaktisk omdannelse af syren, de får lov til det.

Målet for alle bestræbelserne er elegante vine med masser af intensitet, masser af muskler. Det er ikke nødvendigvis vin, der charmerer ved første sip, men vine, der kræver lidt fordybelse, lidt omtanke og som belønner tålmodighed ved den der drikker vinen - den samme tålmodighed, der er den vigtigste "hemmelighed" ved Martin Müllens fantastiske vine.

Müllen er ikke interesseret i et medlemsskab af VdP - "de belønner dem, der laver Bordeaux - jeg vil lave Bourgogne", siger Martin med henvisning til at han søger intensitet i letheden frem for ren koncentration.

Weingut Martin Müllen er et lille familiefirma, der drives af Martin selv, nu i samarbejde med sønnen Jonas, der er uddannet ønolog. Fra de små 5 ha laves årligt 30-40.000 flasker typisk fordelt på 20-30 forskellige vine. 

Trabener Würzgarten er en mark med forvitret skifer og ret stejle passager. Müllen har en parcel med 80-100 år gamle stokke på egen rod og en parcel med Riesling plantet i 2000. Vinene fra Würzgarten lever godt op til markens navn, da de ofte er krydrede i duft og smag.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Halvtør og frisk. Rund og fyldig frugt med urtede noter og en frisk syre.

Perfekt til skaldyrs eller kyllingeretter med orientalsk krydring, til ost eller til charcuteri.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
10 %
150,-

Riesling på et niveau mellem Kabinett Trocken og Spätlese Trocken fra forskellige steillage-parceller. Revival er en vin, der skal præsentere en form for "husstil" - dvs lethed og elegance, men med masser af intensitet og muskler.

Navnet Revival skyldes, at Martin Müllen både arbejder med at genoplive opgivne steillagen, som er meget arbejdskrævende, og af at han bruger meget gammeldags metoder. Alt høstes i hånden, frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. Denne filosofi er gennemgående for alle husets vine - det specielle for denne vin, er at den er lavet af frugt fra forskellige parceller - hovedsageligt Paradis og Hühnerberg

Ren, mineralsk, intens, frugtig og nærmest cremet allerede i duften. Flot balanceret og med aromaer af lime, grape, ananas, sort te - frisk syre balanceret af ren frugt. Stor længde. Kan drikkes ung, men vil også udvikle sig flot over de næste (mindst) ti år.

Bredt anvendelig til skaldyr, fisk, fjerkræ samt lettere retter med and eller gris.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
160,-

Riesling på et niveau mellem Kabinett Trocken og Spätlese Trocken fra forskellige steillage-parceller. Revival er en vin, der skal præsentere en form for "husstil" - dvs lethed og elegance, men med masser af intensitet og muskler.

Navnet Revival skyldes, at Martin Müllen både arbejder med at genoplive opgivne steillagen, som er meget arbejdskrævende, og af at han bruger meget gammeldags metoder. Alt høstes i hånden, frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. Denne filosofi er gennemgående for alle husets vine - det specielle for denne vin, er at den er lavet af frugt fra forskellige parceller - hovedsageligt Paradis og Hühnerberg

Ren, mineralsk, intens, frugtig og nærmest cremet allerede i duften. Flot balanceret og med aromaer af lime, grape, ananas, sort te - frisk syre balanceret af ren frugt. Stor længde. Kan drikkes ung, men vil også udvikle sig flot over de næste (mindst) ti år.

Bredt anvendelig til skaldyr, fisk, fjerkræ samt lettere retter med and eller gris.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
160,-

Letterlay-marken har en sydeksponering og ligger mellem 110 og 220 moh. Marken er relativt stor og kvalitetspotentialet er svingende - de bedste parceller kan lave fantastisk vin, mens de dårligste ikke laver helt så fantastisk. Marken kan give enorme udbytter, så det gælder også om at holde udbyttet lavt for at holde en høj kvalitet.

Denne vin kommer fra den del, der hedder "Layen" - et stejlhang med rød skifer i jordbunden og meget gamle stokke. Kvaliteten herfra er meget høj - vinene er intense og mere krydrede end frugtige.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Halvtør. Præget af citrus og mineralitet - stor intensitet, men samtidig fantastisk let. Sødmen er der, men flot balanceret!

Perfekt som aperitif, til oste eller spicy mad med fisk eller kylling.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
10,5 %
krover_letterlay_spatlese_martin_mullen
175,-

Kröver Paradies er egentlig den største enkeltmark i Kröv, og den dækker mange jordbundstyper, stejlheder og eksponeringer. Müllen skriver kun Kröver Paradies på etiketten på vine, der kommer fra den del af marken, der kaldes Hähl. Dette er den bedste del af marken, der har blåskifer og rødskifer med en stor del kalk i jordbunden - en let, men dyb jordbund, der giver de gamle vinstokke mulighed for at grave meget dybt. Paradies Hähl har en smule vestlig eksponering, men pga stejlheden og beliggenheden i forhold til Moselfloden, er der en meget stor solintensitet - så stor, at man om sommeren kun arbejder der tidligt om morgenen for ikke at få solstik og øjenskader.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Duft af mirabeller, grape og lime. Intens i smagen med fint, krydret bid og en ret lang eftersmag

Til retter med skaldyr, fisk, kylling eller endda gerne svinekød med syrligt tilbehør.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
7 - 10 °C
Alkohol:
11,5 %
Spar 210,-
175,-
140,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

Trarbacher Hühnerberg er Müllens bedste mark. Marken er højt beliggende lidt tilbagetrukket fra Mosel-floden. På trods af, at marken på den preussiske regerings markinddeling blev klassificeret som "Klasse 1-Weinberg" - svarende til Grand Cru - så havde store dele af marken fået lov at forfalde, fordi den er ekstremt stejl og svær at arbejde i.

Martin Müllen havde først set sig lun på en særligt velbeliggende parcel med ekstremt gamle vinstokke, hvoraf en del var plantet på egen rod. Da han efter lang tids søgen fandt frem til ejeren, ville denne desværre ikke sælge. I stedet Lykkedes det at købe en anden god parcel, der desværre havde været forladt i en årrække og derfor var overbevokset med brobærkrat, slyngplanter og birketræer.  På samme tid var ejeren af den parcel, man først ville have, blevet syg, så derfor ville han nu gerne sælge hvilket skete i 2000.

I 2001 begyndte arbejdet med at reetablere den forladte del af Hühnerberg, og det viste sig, at her var også ældgamle vinstokke, som det faktisk lykkedes at redde, og som i dag leverer frugt til nogle af husets topvine.

Trarbacher Hûhnerberg ligger mellem 120 og 180 moh har form som et ekstremt stejlt amfiteater med perfekt soleksponering. Marken er godt beskyttet mod blæst og jordbunden er forvitret blåskifer med lommer af humus. Der er flere småkilder i marken, der hjælper med vandforsyning. Alt i alt spiller en masse faktorer perfekt sammen og skaber højspændte vine med enormt lagringspotentiale.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Halvtør. Duft af hvid fersken og røde æbler samt en smule ananas. Frugtig med frisk syre og flot længde.

Perfekt som aperitif, til oste eller spicy mad med fisk eller kylling.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
10,5 %
180,-

Kröver Paradies er egentlig den største enkeltmark i Kröv, og den dækker mange jordbundstyper, stejlheder og eksponeringer. Müllen skriver kun Paradies på etiketten på vine, der kommer fra den del af marken, der kaldes Hähl. Dette er den bedste del af marken, der har blåskifer og rødskifer med en stor del kalk i jordbunden - en let, men dyb jordbund, der giver de gamle vinstokke mulighed for at grave meget dybt. Paradies Hähl har en smule vestlig eksponering, men pga stejlheden og beliggenheden i forhold til Moselfloden, er der en meget stor solintensitet - så stor, at man om sommeren kun arbejder der tidligt om morgenen for ikke at få solstik og øjenskader.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Meget intens og forfinet - aromaer af gul pære, lime, hvide ribs. Mineralsk og med en saftig syre - stor længde i eftersmagen.

Perfekt til skaldyrs eller kyllingeretter med kraftigt smagende sauce eller tilbehør.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
200,-

Trarbacher Hühnerberg er Müllens bedste mark. Marken er højt beliggende lidt tilbagetrukket fra Mosel-floden. På trods af, at marken på den preussiske regerings markinddeling blev klassificeret som "Klasse 1-Weinberg" - svarende til Grand Cru - så havde store dele af marken fået lov at forfalde, fordi den er ekstremt stejl og svær at arbejde i.

Martin Müllen havde først set sig lun på en særligt velbeliggende parcel med ekstremt gamle vinstokke, hvoraf en del var plantet på egen rod. Da han efter lang tids søgen fandt frem til ejeren, ville denne desværre ikke sælge. I stedet Lykkedes det at købe en anden god parcel, der desværre havde været forladt i en årrække og derfor var overbevokset med brobærkrat, slyngplanter og birketræer.  På samme tid var ejeren af den parcel, man først ville have, blevet syg, så derfor ville han nu gerne sælge hvilket skete i 2000.

I 2001 begyndte arbejdet med at reetablere den forladte del af Hühnerberg, og det viste sig, at her var også ældgamle vinstokke, som det faktisk lykkedes at redde, og som i dag leverer frugt til nogle af husets topvine.

Trarbacher Hûhnerberg ligger mellem 120 og 180 moh har form som et ekstremt stejlt amfiteater med perfekt soleksponering. Marken er godt beskyttet mod blæst og jordbunden er forvitret blåskifer med lommer af humus. Der er flere småkilder i marken, der hjælper med vandforsyning. Alt i alt spiller en masse faktorer perfekt sammen og skaber højspændte vine med enormt lagringspotentiale.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Moden og ren med fantastisk kombination af elegance og intensitet. Kompleks og velbalanceret med stor længde i eftersmagen.

Perfekt til skaldyrs eller kyllingeretter med kraftigt smagende sauce eller tilbehør.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
96p-james-suckling
250,-

Kröver Paradies er egentlig den største enkeltmark i Kröv, og den dækker mange jordbundstyper, stejlheder og eksponeringer. Müllen skriver kun Kröver Paradies på etiketten på vine, der kommer fra den del af marken, der kaldes Hähl. Dette er den bedste del af marken, der har blåskifer og rødskifer med en stor del kalk i jordbunden - en let, men dyb jordbund, der giver de gamle vinstokke mulighed for at grave meget dybt. Paradies Hähl har en smule vestlig eksponering, men pga stejlheden og beliggenheden i forhold til Moselfloden, er der en meget stor solintensitet - så stor, at man om sommeren kun arbejder der tidligt om morgenen for ikke at få solstik og øjenskader.

Fra gamle vinstokke plantet i 1912

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Meget intens i duften med aroma af lime, ananas, mango og mineralitet. Sød, men med forfriskende høj syre. Uendelig længde.

Til oste eller til desserter med frugt og bær.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
7 - 10 °C
Alkohol:
7,5 %
250,-

Trarbacher Hühnerberg er Müllens bedste mark. Marken er højt beliggende lidt tilbagetrukket fra Mosel-floden. På trods af, at marken på den preussiske regerings markinddeling blev klassificeret som "Klasse 1-Weinberg" - svarende til Grand Cru - så havde store dele af marken fået lov at forfalde, fordi den er ekstremt stejl og svær at arbejde i.

Martin Müllen havde først set sig lun på en særligt velbeliggende parcel med ekstremt gamle vinstokke, hvoraf en del var plantet på egen rod. Da han efter lang tids søgen fandt frem til ejeren, ville denne desværre ikke sælge. I stedet Lykkedes det at købe en anden god parcel, der desværre havde været forladt i en årrække og derfor var overbevokset med brobærkrat, slyngplanter og birketræer.  På samme tid var ejeren af den parcel, man først ville have, blevet syg, så derfor ville han nu gerne sælge hvilket skete i 2000.

I 2001 begyndte arbejdet med at reetablere den forladte del af Hühnerberg, og det viste sig, at her var også ældgamle vinstokke, som det faktisk lykkedes at redde, og som i dag leverer frugt til nogle af husets topvine.

Trarbacher Hûhnerberg ligger mellem 120 og 180 moh har form som et ekstremt stejlt amfiteater med perfekt soleksponering. Marken er godt beskyttet mod blæst og jordbunden er forvitret blåskifer med lommer af humus. Der er flere småkilder i marken, der hjælper med vandforsyning. Alt i alt spiller en masse faktorer perfekt sammen og skaber højspændte vine med enormt lagringspotentiale.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Halvtør. Præget af citrus og mineralitet - enorm intensitet, men samtidig fantastisk let. Sødmen er der, men drukner næsten i mineralitet. Stor vin!

Perfekt som aperitif, til oste eller spicy mad med fisk eller kylling.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
350,-

Trarbacher Hühnerberg er Müllens bedste mark. Marken er højt beliggende lidt tilbagetrukket fra Mosel-floden. På trods af, at marken på den preussiske regerings markinddeling blev klassificeret som "Klasse 1-Weinberg" - svarende til Grand Cru - så havde store dele af marken fået lov at forfalde, fordi den er ekstremt stejl og svær at arbejde i.

Martin Müllen havde først set sig lun på en særligt velbeliggende parcel med ekstremt gamle vinstokke, hvoraf en del var plantet på egen rod. Da han efter lang tids søgen fandt frem til ejeren, ville denne desværre ikke sælge. I stedet Lykkedes det at købe en anden god parcel, der desværre havde været forladt i en årrække og derfor var overbevokset med brobærkrat, slyngplanter og birketræer.  På samme tid var ejeren af den parcel, man først ville have, blevet syg, så derfor ville han nu gerne sælge hvilket skete i 2000.

I 2001 begyndte arbejdet med at reetablere den forladte del af Hühnerberg, og det viste sig, at her var også ældgamle vinstokke, som det faktisk lykkedes at redde, og som i dag leverer frugt til nogle af husets topvine.

Trarbacher Hûhnerberg ligger mellem 120 og 180 moh har form som et ekstremt stejlt amfiteater med perfekt soleksponering. Marken er godt beskyttet mod blæst og jordbunden er forvitret blåskifer med lommer af humus. Der er flere småkilder i marken, der hjælper med vandforsyning. Alt i alt spiller en masse faktorer perfekt sammen og skaber højspændte vine med enormt lagringspotentiale.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Intens og frisk i duften - præget af urter, lime, ananas, honning. Fyldig, rund, stor i smagen - mineralsk, kompleks og ekstremt lang i eftersmagen.

Til oste eller desserter med frugt og bær.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
8,5 %
96p-james-suckling
350,-

Trarbacher Hühnerberg er Müllens bedste mark. Marken er højt beliggende lidt tilbagetrukket fra Mosel-floden. På trods af, at marken på den preussiske regerings markinddeling blev klassificeret som "Klasse 1-Weinberg" - svarende til Grand Cru - så havde store dele af marken fået lov at forfalde, fordi den er ekstremt stejl og svær at arbejde i.

Martin Müllen havde først set sig lun på en særligt velbeliggende parcel med ekstremt gamle vinstokke, hvoraf en del var plantet på egen rod. Da han efter lang tids søgen fandt frem til ejeren, ville denne desværre ikke sælge. I stedet Lykkedes det at købe en anden god parcel, der desværre havde været forladt i en årrække og derfor var overbevokset med brobærkrat, slyngplanter og birketræer.  På samme tid var ejeren af den parcel, man først ville have, blevet syg, så derfor ville han nu gerne sælge hvilket skete i 2000.

I 2001 begyndte arbejdet med at reetablere den forladte del af Hühnerberg, og det viste sig, at her var også ældgamle vinstokke, som det faktisk lykkedes at redde, og som i dag leverer frugt til nogle af husets topvine.

Trarbacher Hûhnerberg ligger mellem 120 og 180 moh har form som et ekstremt stejlt amfiteater med perfekt soleksponering. Marken er godt beskyttet mod blæst og jordbunden er forvitret blåskifer med lommer af humus. Der er flere småkilder i marken, der hjælper med vandforsyning. Alt i alt spiller en masse faktorer perfekt sammen og skaber højspændte vine med enormt lagringspotentiale.

Høstet i hånden. Frugten presses over ekstremt lang tid (op til et døgn - normalen er tre timer i en moderne presse), der tilsættes ikke gær - gæringen starter af sig selv, vinene lagrer på store, gamle fade med bundfald fra gæringen og flaskes efter bare en let klaring. 

Sød, men ekstremt ren i frugten og stort set uden præg af botrytis. Fyldig, sød, men med frisk syre. Uendelighed eftersmag. Kan drikkes nu, men vil kunne overleve til næste generation!

Til modne oste eller dessert - kan klare næsten alle typer dessert; dog ikke chokolade.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
8 %
400,-