Jean Thévenet et fils, Viré-clessé

Stor hvid Bourgogne fra Mâcon - rig og intens stil.

Thevenet høster meget sent og anvender lidt botrytiserede druer. Det giver fyldige, fede og komplekse hvidvine. Flotte anmeldelser i den danske og internationale vinpresse.Fælles for Domænerne Bongran, Emilian Gillet og Roally er, at de dyrkes økologisk uden dog at være certificerede. Jean Thevenet ønsker at sælge sine vine på kvaliteten og ikke på, om det er økologisk. Han var venner med Jules Chauvet - naturvinens fader og arbejder selv helt naturligt. Der svovles kun en anelse ved flaskning. Druerne høstes generelt sent og i nogle årgange med let botrytispræg, men de formår dog altid at holde et godt syreniveau.

Druerne gæres uden tilsætning af gær og vinificeres uden brug af nyt træ. Generelt lagrer vinene længere tid sur lie end man ser på andre ejendomme, hvilket kan stjæle lidt af frugten, men til gengæld giver vinene større kompleksitet og gør dem i stand til at matche mere krævende retter.

Domaine de la Bongran er det bedste terroir i Thevenet familiens samling af ejendomme. Her er den bedste jordbund og de bedste muligheder for at udvikle botrytis - så meget endda, at der indimellem laves en dessertvin på stærkt bortrytiserede druer.

Emilian Gillet, som dyrkes af sønnen Gautier, har gamle vinstokke og giver nærmest en Bongran-light vin, der dog stadig har masser af power.

Domaine de Roally er overtaget i 2002 efter legenden Henri Goyard - vinene her fra er mere klassiske Macon, men dog i en kvalitet, der ligger noget over, hvad man normalt forventer fra området.

Senthøstet, 100 % Chardonnay dyrket økologisk fra Viré-Clessé i Macon i det sydligste Bourgogne. Druerne gæres uden tilsætning af gær og vinificeres uden brug af nyt træ. I det hele taget er vinene fra Thevenet lavet så naturligt som overhovedet muligt og har været det lange før man begyndte at tale om naturvin, men Jean Thevenet ønsker ikke at sælge vinene på andet end deres kvalitet. Generelt ligger vinene længere tid sur lie end man ser på andre ejendomme, hvilket kan stjæle lidt af frugten, men til gengæld giver vinene større kompleksitet og gør dem i stand til at matche mere krævende retter. Der bruges ikke fade til lagringen.

Elegant duft af fersken og modne, røde æbler. Smagen er ren med en smule tropisk frugt og antydning af bagt æble. Meget ren frugtighed, god syre og lang eftersmag.

Meget madvillig vin, der klarer sig godt ved bordet. Særlig velegnet til retter med skaldyr som hummer, jomfruhummer eller kammusling. Rigtig god til stegt eller grillet kylling og til modne og karaktérfulde komælksoste.

 

 

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
bourgogne_thevenet_roally_domaine_de_roally_ny
Spar 210,-
175,-
140,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-
100 % Chardonnay fra gennemsnitligt 80 år gamle vinstokke i Viré-Clessé. Gæret naturligt og vinificeret uden brug af svovl - ganske let svovling ved flaskning. Ingen fad, men lang tids lagring "sur lie".
 
Kompleks næse med elementer af tropisk frugt som mango og papaya samt bagt æble og citrus. 
Smagen er fyldig af modent æble, appelsinskal og honning. God syre balancerer den lette sødlige aroma - udtalt mineralitet og lang eftersmag.
 
En vin med store gastronomiske muligheder. Klarer kraftig retter med fisk og skaldyr - gerne med eksotiske indslag i form af aromatiske krydderier eller tropisk frugt. Fremragende til komælksoste.
Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
200,-
Senthøstet luksus Chardonnay fra Macons bedste producent. Ingen fad, men lang tids lagring sur lie.
 
Imponerende og kompleks næse; lynghonning, mango, ingefær og toast. Smagen er ligeledes kompleks og dyb med en god syre og udtalt mineralitet. Meget lang eftersmag. Stor Chardonnay med et anderledes udtryk end de største hvidvine fra Côte de Beaune.
 
Klarer de mest komplekse retter, hvor hummer, kammusling, hvid fisk eller kylling spiller hovedrollen og gerne serveret med cremede saucer. Perfekt sammen med moden Comté, smørristet rugbrød og friskrevet trøffel. 
 
Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
250,-
Senthøstet luksus Chardonnay fra Macons bedste producent. Ingen fad, men lang tids lagring sur lie. Gamle vinstokke med en gennemsnitsalder på omkring 50 år og enkelte stokke, der er over 100 år gamle.
 
Imponerende og kompleks næse; lynghonning, mango, ingefær og toast. Smagen er ligeledes kompleks og dyb med en god syre og udtalt mineralitet. Meget lang eftersmag. Stor Chardonnay med et anderledes udtryk end de største hvidvine fra Côte de Beaune.
 
Klarer de mest komplekse retter, hvor hummer, kammusling, hvid fisk eller kylling spiller hovedrollen og gerne serveret med cremede saucer. Perfekt sammen med moden Comté, smørristet rugbrød og friskrevet trøffel. 
 
Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
275,-

Levroutée er virkelig en specialitet; Bourgogne Vendange Tardive med let sødme. Lavet fordi der er dele af markerne på Domaine de la Bongran, der giver mulighed for ædelt råd.

Ædelt råd kræver særlige klimatiske forhold for at udvikles. Det skal være diset om morgenen og efterfølgende solskin, der tørrer klaserne. I modsat fald udvikles der alm. råd, der ødelægger druerne. Saone flodens nærhed kan give de gunstige forhold, der kan udvikle den ædle råd.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
14 %
400,-