Henri Prudhon, Bourgogne

Måske markedets bedste køb i hvid Bourgogne!

Domaine Henri Prudhon er en lille producent med en årlig produktion på ca 90.000 flasker om året. Huset ligger i den til tider lidt oversete appellation Saint Aubin, men har også besiddelser i Puligny og Chassagne-Montrachet.

Domainet er beliggende i den knap så kendte kommune Saint Aubin. Midt mellem de langt mere berømte kommuner Puligny Montrachet og Chassagne Montrachet, strækker der sig en dal stik øst, hvor Saint Aubin danner begyndelsespunktet. 

Prudhon familien kom til Saint Aubin i 1712, men det var først i 1921 da Henri købte lidt vinmarker, at familien startede med produktionen vin. I dag er det Gerard hans hustru Bernadette og deres tø sønner Vincent og Philippe der styrer domainet, henholdsvis 3. og 4. generation af vinbønder. Der er altså tale om et rigtigt familie fortagende. 

Familien har været nødsaget til gennem årene, at opkøbe lidt parceller, for at kunne få det hele til at løbe rundt, og i dag er domainet oppe på 13 hektar vinmark, hvilket er en hel del i Bourgogne. Selvom de fleste parceller er beliggende i Saint Aubin 88%, ejer man også parceller i de noget mere berømte kommuner Chassagne Montrachet og Puligny Montrachet.   

Vinfremstillingen er meget klassisk og meget enkel. Det vigtigste for at lave god vin, er at være omhyggelig med arbejdet i vinmarken, og domainet er ingen undtagelse. Det er Philippe, den yngste af brødrene, som har ansvaret for det. Han arbejder som de fleste kvalitets producenter efter lutte raisonnée princippet, hvilket vil sige, at man reagerer efter behov, og f.eks. kun sprøjter når, eller hvis, der er behov for det. Selve vinifikationen er så umanipulerende som muligt. Nyt egetræ bryder man sig ikke om, det dominerer efter deres mening de noget lettere Saint Aubin vine alt for meget. Men det er selvfølgelig engang imellem nødvendigt, at udskifte et par af fadene, så det gør man. Man er også imod ekstrahering, vinene skal være så rene og ærlige som muligt, så man fortager ikke battonage eller andre tilsvarende  metoder.      

Stilen i vinene er derfor meget rank og forholdsvis stringent. De hvide bærer generelt tydelig præg af citrus, æble og pære elementer, og er alle mineralske i udtrykket. Dermed er de meget mundrensende og derfor glimrende til mad, helst fisk og skaldyr. 

Et andet godt aspekt ved at vinene er så Terroir tro, er at forskellen på de forskellige vinmarker virkelig træder frem i duft og smag. Tager man f.eks. Saint Aubin 1.Cru’erne, så er der ikke kun stor forskel på vinene fra de vinmarker, der ligger på Puligny siden af byen og de vinmarker, der ligger omkring byen. Der er også markant forskel på vinene fra hver enkelt område. F.eks. er Remilly og Murgers des Dents mere elegante og finesse rige end de andre marker nær byen. Der er på den måde lidt Puligny i dem, hvilket ikke er så overraskende, for lige på den anden side af bakke toppen, ligger Montrachet og Chevalier Montrachet.

Ren og frisk vin på 100 % Aligoté fra to parceller fra hhv. Saint Aubin og Puligny-Montrachet. Vinstokkene er ret gamle med en alder på hhv. ca 30 og ca 60 år. Modnet på stål og flasket tidligt. Aligoté er en ægte søster til Chardonnay i den forstand, at de begge er børn af Pinot Noir og Gouais Blanc. Aligoté giver friskere og mere syrerige vine og regnes for inferiør i forhold til Chardonnay. Derfor er Aligoté ofte plantet på marginale marker, da man kun kan skrive Bourgogne Aligoté på etiketten (med få undtagelser) og altså ikke kan skrive mark eller kommune. Druen har dog adskillige fortalere i Bourgogne, der holder af dens stramhed og mineralitet og druesorten er helt klart ved at få en velfortjent renaissance blandt vinentusiaster.

Frisk, ren og mineralsk med aromaer af lime, pære og grape. Høj, men balanceret syre, fin frugtighed og den samme fantastiske renhed som i duften. Driver mundvandet frem og giver lyst til et glas mere.

Kan selvfølgelig bruges som aperitif - det vil dog være synd at balnde den med solbærsaft til en kir - men er bedre sammen med mad. Til enkle retter med fisk og skaldyr - rejer, ceviche osv. Den perfekte vin til fish'n chips.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 210,-
160,-
125,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

Rigtig fin Bourgogne Blanc på 100 % Chardonnay fra små parceller i Saint Aubin med yngre vinstokke. I alt laves der Bourgogne Blanc fra knap en ha. Vinen er lagret 6-8 måneder på brugte fade.

Dejlig duft af fersken, mandel og et mineralsk strejf. Meget klassisk hvid Bourgogne i Puligny-stil.

Velegnet til lettere retter med stegt fisk, skaldyr eller fjerkræ. Også rigtig flot til komælksost.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
190,-

Usædvanligt meget vin for pengene! Flot hvid kommune-bourgogne lavet på ren Chardonnay fra Saint Aubin, en lidt ukendt kommune, der ligger som nabo til Puligny og Chassagne-Montrachet - nok det bedste sted at kigge hen for høj kvalitet, der er til at betale. Traditionel vinifikation - ingen tilsætning af gær. Vinificeret og lagret på brugte fade.

Flot, slank hvid Bourgogne høj syre og lang eftersmag. Flot intensitet og balance på dette niveau.

Velegnet til de fleste retter med stegt fisk, skaldyr eller fjerkræ. Også rigtig flot til komælksost.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
Saint Aubin Le Ban Prudhon
260,-

Usædvanligt meget vin for pengene! Flot hvid kommune-bourgogne lavet på ren Chardonnay fra Saint Aubin, en lidt ukendt kommune, der ligger som nabo til Puligny og Chassagne-Montrachet - nok det bedste sted at kigge hen for høj kvalitet, der er til at betale. Traditionel vinifikation - ingen tilsætning af gær. Vinificeret og lagret på brugte fade.

Flot, slank hvid Bourgogne høj syre og lang eftersmag. Flot intensitet og balance på dette niveau.

Velegnet til de fleste retter med stegt fisk, skaldyr eller fjerkræ. Også rigtig flot til komælksost.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
Saint Aubin Le Ban Prudhon
260,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra ca 1/4 ha med 30 år gamle vinstokke på 1. cru-marken Murgers des Dents de Chien. Vinen er lagret ca 1 år på fade, hvoraf 30 % er nye. Markens navn betyder hundetandsmurene og hentyder til mure af ret små sten, der står spredt rundt i marken.

Murgers des Dents de Chien ligger lige over le Montrachet og Chevalier-Montrachet og den har samme jordbundstype som Montrachet; veldrænet grus af kalksten, der let varmes op af solen. Marken er ret højt beliggende og behøver virkelig varmen fra jordbunden, og trods den varme jordbundstype er den alligevel meget sent modnende. Resultatet er meget elegante vine med stor friskhed og mineralitet.

Masser af citrus, krydderi, honning og mineralitet. velbalanceret, frisk og med en lang eftersmag.

Velegnet til de fleste retter med stegt fisk, skaldyr eller fjerkræ. Også rigtig flot til komælksost.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Saint Aubin Murguers des Dents de Chien Prudhon
325,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra 1. cru marken "Perrieres" der ligger lige over selve Saint Aubin by med en fin eksponering med øst. Høstet i hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca 25 % nye.

Meget klassisk stil med aromaer af fersken, citron og eg - smagen er frisk med god, rank syre, let fedme og fin mineralitet.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
325,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra 1. cru marken "Perrieres" der ligger lige over selve Saint Aubin by med en fin eksponering med øst. Høstet i hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca 25 % nye.

Meget klassisk stil med aromaer af fersken, citron og eg - smagen er frisk med god, rank syre, let fedme og fin mineralitet.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
325,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra 1. cru marken "Perrieres" der ligger lige over selve Saint Aubin by med en fin eksponering med øst. Høstet i hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca 25 % nye.

Meget klassisk stil med aromaer af fersken, citron og eg - smagen er frisk med god, rank syre, let fedme og fin mineralitet.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
350,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra ca 1/4 ha med 30 år gamle vinstokke på 1. cru-marken Murgers des Dents de Chien. Vinen er lagret ca 1 år på fade, hvoraf 30 % er nye. Markens navn betyder hundetandsmurene og hentyder til mure af ret små sten, der står spredt rundt i marken.

Murgers des Dents de Chien ligger lige over le Montrachet og Chevalier-Montrachet og den har samme jordbundstype som Montrachet; veldrænet grus af kalksten, der let varmes op af solen. Marken er ret højt beliggende og behøver virkelig varmen fra jordbunden, og trods den varme jordbundstype er den alligevel meget sent modnende. Resultatet er meget elegante vine med stor friskhed og mineralitet.

Masser af citrus, krydderi, honning og mineralitet. velbalanceret, frisk og med en lang eftersmag.

Velegnet til de fleste retter med stegt fisk, skaldyr eller fjerkræ. Også rigtig flot til komælksost.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Saint Aubin Murguers des Dents de Chien Prudhon
350,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra 1. cru marken En Remilly, der ligger på den østlige side af Saint Aubin grænsende op til Puligny-Montrachet - faktisk ganske få meter fra Grand Cru Chevalier-Montrachet. En Remilly regnes helt klart for kommunens bedste 1. cru. Høstet i hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca 25 % nye.

Meget klassisk stil med aromaer af fersken, citron og eg - smagen er præcis med en fin fedme balanceret af rank syre og flot mineralitet.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
350,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra 1. cru marken "Sur Gamay" der er den højest beliggende 1. cru mark i Saint Aubin - 20-60 år gamle stokke. Høstet i hånden og lagret 9-12 måneder med bundfald på fade - heraf ca 20 % nye.

Meget klassisk stil hvid Bourgogne i en rank stil. Mere domineret af lagring på bærmen end af fad. Gul frugt og ristede noter - frisk syre og lang eftersmag.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Sur Gamay Prudhon
350,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra gamle stokke på lieu dit "les Enseignères" (hhv. 30 og 80 år gamle), der ligger i den sydlige del af Puligny-Montrachet umiddelbart op ad Grand Cru Bâtard Montrachet. Høstet i hånden og lagret 15-18 måneder på fade - heraf ca 20 % nye.

Meget klassisk og intens stil med aromaer af fersken og citron - smagen er præcis med en flot fedme balanceret af rank syre og god mineralitet. Lang eftersmag.

Les Enseignères er et virkeligt godt køb, der giver mindelser om større vin end villages-niveau.

Hvid Bourgogne er velegnet til klassiske retter med fisk og skaldyr - særligt retter, hvor smør er involveret. Det kan være meuniere-stegte fisk, retter med hollandaise eller beurre blanc eller retter serveret med brunet smør. Passer også godt til fjerkræ - særligt en god kylling. Klassisk, hvid Bourgogne er rigtig godt til modne komælksoste.
 

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
500,-