Fattorie Romeo del Castello, Etna

Etnas nye stjerne

Fattorie Romeo del Castellos vinmarker ligger i 700 meters højde over havet på Etna. Ejendommen har i 3 generationer været ejet af den samme familie og i dag drives den af Chiara Vigo sammen med hendes mor Rosana Romeo. I 1981 blev ejendommen næsten destrueret, da en kæmpe lavastrøm fra det største udbrud i nyere tid løb ned gennem markerne. Heldigvis undslap bl.a. 14 ha af familiens 100 år gamle stokke med Nerello Mascalese og Nerello Capuccio samt et tusind år gammelt oliventræ. Helt mirakuløst er nogle af de vinstokke, der blev begravet i lavastrømmen, begyndt at skyde igen og producerer nu atter druer. Desuden er der nyplantet 10 ha.

Egentlig var det ikke Chiara Vigos plan at skulle lave vin. Hun studerede kommunikation i Bologna, men et studieophold i Paris åbnede hendes øjne for, at vin kunne være helt fantastisk, og et møde med den ærketraditionalistiske ønologi-konsulenten Salvo Foti, blev hun klar over, at de på familieejendommen havde potentiale til at lave noget i særklasse.

Salvo Foti er drivkraften bag Etnas nylige succes. Han laver selv nogle af de mest ekstreme vine på vulkanen og han konsulterer for alle ambitiøse producenter. Metoderne er back to basics; økologisk dyrkning af traditionelle sorter, 

Der dyrkes helt traditionelt - økologisk og med mest muligt arbejde i hånden. Vinifikationen er også helt traditionel - intet tilsat og intet taget ud. Der gæres naturligt, vinene lagres på brugte fade og flaskes uden filtrering. Resultatet er enormt rene og levende vine med stor personlighed og karakter.

Huset har da også fået helt fantastisk presse på det sidste med fantastisk omtale hos både Jancis Robinson, The Wine Advocate, The Wine Enthusiast og New York Times.

Vinene repræsenterer i dag noget af det ypperste og mest elegante, der laves i det tophypede vinområde Etna.

Flot og elegant rosé lavet på druer fra ejendommens bedste mark med 70-100 år gamle stokke Nerello Mascalese og en smule Nerello Capuccio. De gamle vinplanter vokser som buske og marken ligger 700 moh. Gæret og lagret på stål med naturlig gæring og malo.

Frisk duft af røde bær med et touch af krydderi. Smagen er også domineret af røde bær - kirsebær og jordbær - med frisk og ren syre. Flot glas.

Velegnet til de fleste lettere retter - charcuteri, fisk og skaldyr, friske oste. Og til et glas på terrassen. 

Land:
Italien
Område:
Sicilien
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
160,-

Lavet på Nerello Mascalese dyrket økologisk ca 700 moh på Etna. Vinificeret og lagret på ståltank uden tilsætning af gær. Flasket uden filtrering.

Flot og intens bærpræget næse med elementer af kirsebær og skovjordbær. God syre, moden tanninstruktur og en lang eftersmag. Kan i struktur minde om en ret god Bourgogne men med tættere bærnoter og en udtalt mineralitet.

Meget bredt anvendelig til mad pga sin struktur. Prøv den lam eller fuglevildt, hvis muligheden opstår - ellers til de fleste kødretter; gerne med inspiration fra Middelhavet.

Land:
Italien
Område:
Sicilien
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
allegracore_etna-rosso
180,-

Topvinen fra Romeo del Castello. International klasse - 70-100 år gamle stokke dyrket 700 moh på nordsiden af Etna. Dyrket uden brug af kemikalier, men først økologisk certificeret fra 2015. Gæret naturligt på ståltank og efterfølgende lagret et år på brugte fade af fransk eg. Flasket uden filtrering og med minimal svovling.

Ret lys i farven og med en meget intens næse - kompleks og æterisk med floralitet, varme krydderier,  rød frugt og mineralitet i duften. Fantastisk balance; lethed kombineret med stor intensitet. Frisk syre, modne tanniner og en meget lang eftersmag.

Meget madegnet vin. Mere til kalv, lam og fuglevildt end til oksekød, som den dog også vil klare strålende.

Land:
Italien
Område:
Sicilien
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
vigo_etna_rosso_romeo_del_castello
250,-