Bodegas Izadi, Rioja

bodegas_izadi
Rioja er Spaniens førende vinregion. I mange år var det den eneste region, der havde betegnelsen DOCa - den højeste kvalitetsstatus i den spanske vinlovgivning. Der laves rosé og hvidvin i regionen, men rødvin står for ca. 75 % af den samlede vinproduktion.

Bodegas Izadi er en del af Grupo Artevino, der ejer en række prominente bodegaer i Rioja, Ribera del Duero, Toro og Rueda. Det er et top-professionelt firma, der bl.a. leverede vinene til den nylige spanske kroning med "El Regalo" som glansnummeret.

Izadi ligger i Rioja Alavesa, sammen med Rioja Alta den bedste del af regionen, hvor vinene opnår den helt rigtige balance mellem moden frugt og kølig friskhed.

Mange forbinder Rioja med spinkle vine med alt for meget fadlagring, men i dag er der langt mellem disse vine og Rioja begynder igen at vise, hvorfor det er den vigtigste vinregion i Spanien.

Der har været dyrket vin i Rioja siden romertiden, men områdets moderne historie begynder, da først meldug i 1840'erne og senere vinlusen phyloxera i 1860'erne lagde Bordeaux's marker øde. Mange vinkøbmand rejste over Pyrenæerne og kastede sig over Rioja og mange af de store huse, der stadig tegner sig for størstedelen blev grundlagt på den tid.

 

KLIMA OG GEOGRAFI

Området ligger skærmet mod den værste regn fra Atlanterhavet af Sierra de Cantabria mod vest og mod nord.

Rioja består af tre områder, Rioja Alta og Rioja Alavesa mod nord har de køligste marker med delvist kystklima, den bedste jordbund og leverer den bedste kvalitet. Rioja Baja mod syd har middelhavsklima med varme somre og milde vintre og har knap så stort kvalitetspotentiale.

 

DRUESORTER OG VINTYPER

Tempranillo er den vigtigste druesort for kvalitetsvine fra Rioja og giver de bedste resultater i Alta og Alavesa. Grenache dyrkes især i det noget varmere Baja og bruges som blandingsdrue og til de billigere kvaliteter. Graciano er en druesort med stor intensitet og karakter, der har været ved at forsvinde pga dens naturligt lave udbytter, men som nu tilplantes igen i stigende grad, da den som blandingsdrue er med til at højne vinens kvalitet. Desuden dyrkes lidt Mazuelo, Maturana og Monastel de Rioja – Vingården Marques de Riscal har specialtilladelse til at bruge Cabernet Sauvignon.

Rioja, der tidligere kaldtes Rioja Joven – er unge vine uden eller med meget lidt fadlagring.

Crianza – 2 års lagring; heraf mindst et år på fad.
Reserva – 3 års lagring; heraf mindst 1 år på fad.
Gran Reserva – 5 års lagring; heraf mindst 2 år på fad.

Frisk rosé på en blanding af Tempranillo og Grenache fra nogle af Riojas højest beliggende marker. Vinstokkene vokser som små buske og har en naturligt lav ydelse.
Høstet i hånden og vinificeret og lagret på stål - ingen malo.

Duft af hvid fersken og hindbær. Smagen er frisk og præcis med elementer af røde kirsebær, hindbær og abrikos - flot eftersmag.

Herlig rosé med fin frugtintensitet, der giver en herlig charme, så vinen både er tør, rund og frugtig.

Smager herligt for sig selv på en solrig dag, men har fin struktur som madvin. Lettere fiskeretter, grøntagsretter eller tapas - gerne med tomat og hvidløg.

Land:
Spanien
Område:
Rioja
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 210,-
110,-
75,-
110,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

100 % Tempranillo fra gamle stokke - gennemsnitsalderen på stokkene er over 45 år og nogle af markerne er tilplantet for over 70 år siden. Vinen er lagret på fade af amerikansk og fransk eg - 20 % nye fade.

Elegant duft af jordbær og solbær med krydret/røget element fra fadet. Smagen er fyldig med modne tanniner og en lang eftersmag.

Serveres v. 16-18° - gerne til den kølige side: det fremmer vinens friskhed. Kan med fordel hældes på karaffel 1 time før servering. Kan drikkes nu med stor fornøjelse, men vil smage godt mindst 7 år endnu.

Land:
Spanien
Område:
Rioja
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

80 % Tempranillo og 20 % Graciano fra marker i hjertet af Rioja med stokke, der i gennemsnit er omkring 65 år gamle. Høstet i hånden og modnet på nye og let brugte fade - 75 % fransk eg og 25 % amerikansk eg.

Dybrød farve. Fine aromaer af eg og mørk frugt i flot balance. Kompleks og med fast tannin og en god syre, der frisker flot op. God struktur og lang eftersmag.

Velegnet til de fleste kødretter - særligt med lam, ko eller løbende vildt. Pga vinens alder vil svampe passe godt som tilbehør.

Land:
Spanien
Område:
Rioja
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
Rioja Selection Izadi
150,-

Lavet på 90 % Tempranillo og med en blanding af Garnacha, Graciano og Mazuelo for de resterende 10 % fra mere end 50 år gamle stokke i Rioja Alavesa, der vokser som buske. Rioja Alavesa er et ret højtbeliggende område, der producerer noget af det bedste druemateriale i Rioja med den helt rigtige balance mellem frugtintensitet og kølig elegance. 50 % af vinen er lagret på nye franske egetræsfade mens resten er lagret på stål.

Noter af modne brombær, jordbær og elegant fad. Fyldig smag med intens frugtighed, bløde, modne tanniner og en meget lang og elegant eftersmag.

Egnet til retter, der matcher de modne noter; dvs retter med vildt eller med krogmodnet oksekød – og gerne med karakterfulde svampe som karl johan, kantareller, morkler eller trøfler i sauce eller garniture.

Land:
Spanien
Område:
Rioja
Servering:
15 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
Rioja El Regalo Izadi
300,-

Lavet på 90 % Tempranillo og med en blanding af Garnacha, Graciano og Mazuelo for de resterende 10 % fra mere end 50 år gamle stokke i Rioja Alavesa, der vokser som buske. Rioja Alavesa er et ret højtbeliggende område, der producerer noget af det bedste druemateriale i Rioja med den helt rigtige balance mellem frugtintensitet og kølig elegance. 50 % af vinen er lagret på nye franske egetræsfade mens resten er lagret på stål.

Noter af modne brombær, jordbær og elegant fad. Fyldig smag med intens frugtighed, bløde, modne tanniner og en meget lang og elegant eftersmag.

Egnet til retter, der matcher de modne noter; dvs retter med vildt eller med krogmodnet oksekød – og gerne med karakterfulde svampe som karl johan, kantareller, morkler eller trøfler i sauce eller garniture.

Land:
Spanien
Område:
Rioja
Servering:
15 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
Rioja El Regalo Izadi
300,-