Antonio Madeira, Dão

antonio_madeira_vinmark_full_width
Portugals nye stjerne

Dão er en klassisk vinregion i Portugal med et enormt kvalitetspotentiale. Beliggende lige syd for Douro-regionen og lukket inde bag bjergkæder af granit, har regionen varme somre og våde vintre. Jordbunden er granitholdig og veldrænet.

I det meste af anden halvdel af det 20. århundrede havde 10 kooperativer monopol på al handel med druer i området. Disse kooperativer havde dårligt udstyr og lave hygiejniske standarder, så vinkvaliteten var generelt lav. Området er med få undtagelser aldrig rigtig kommet sig over denne periode. Et mangeårigt ry for at lave i bedste fald ligegyldig vin, tager lang tid at ændre. I nyere tid har man koncentreret sig om Tinta Roriz (tempranillo) og Alfrocheiro Preto for kvalitetsvine, men området rummer et væld af indfødte druesorter - nogle næsten uddøde - og traditionelt (før 2. verdenskrig) blev vinene lavet som field blends af de druer, man havde.

Antonio Madeira er en ung franskmand med portugisiske aner, som har sat sig for at genoplive traditionen med at lave field blends fra de bedste marker - Dãos Grand Cru. Sin første vin lavede han fra en mark, der ikke havde været bearbejdet i tre år. Antonio brugte to år på at få den reetableret og sendte sin første vin på markedet i 2011.

Markerne er beliggende i underregionen Serra de Estrela, der ligger ved foden af samme bjergkæde, der er Portugals højeste. Serra de Estrela med de højtbeliggende vinmarker er den underregion i Dão, der har det største kvalitetspotentiale, og det er da også her, man finder de mest seriøse producenter.

Siden er flere vine kommet til i takt med at han har fundet marker med den helt rigtige beliggenhed, jordbund og gamle vinstokke. I 2017 er han flyttet permanent til Portugal for at leve som vinbonde og han dyrker i alt 6 ha fordelt på 23 plots i 6 forskellige landsbyer. Så på den måde kan hans produktion minde om måden, mange små producenter arbejder på i Bourgogne.

Alt arbejde foregår i hånden. Markerne dyrkes uden sprøjtemidler af nogen art og druerne vinificeres naturligt - spontan gæring og vinificering efter mark, hvilket betyder op til 20 forskellige sorter. Der tilsættes blot en anelse svovl ved flaskning.

 

Fra højt beliggende marker med granit i jordbunden. Overvejende lavet på Alfrochiero og Touriga Nacional, men der er også en del andre lokale sorter, der vinificeres som field blend. Høstet i hånden, gæret naturligt i åbne kar og modnet på brugte fade af fransk eg samt stål.

Flot, dyb farve og aroma af brombær, kirsebær og jordbær. Saftig og læskende med afsluttende tør mineralitet.

Drikkes let afkølet til fjerkræ, gris eller lam - gerne fra grill.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
14 - 15 °C
Alkohol:
14 %
dao_tinto_antonio_madeira
160,-

Field blend fra en mark med granit i jordbunden, som kun bruges til rosé. Tilplantet for mere end 50 år siden og dyrket biodynamisk med ca. 20 forskellige sorter domineret af Baga, Jaen, Rufete og Tinta Amarela. Høstet i hånden, macereret i 3 timer. Gæret naturligt på stål over 10 måneder - fuld malo. Ingen svovl, ingen enzymer - helt naturlig vinificering.

Mineralsk og gastronomisk rosé med fine noter af skovjordbær, hindbær og et strejf af fennikel. Mineralsk og frisk i smagen - mere til mad end til aperitif.

Fremragende madvin - til fisk og skaldyr, til karaktérfulde grøntsagsretter. Vil også være strålende til kylling, lam eller gris på grill med salater.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
antonio_madeira_rose_dao
Spar 450,-
175,-
100,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 450,-

Fra højt beliggende marker med granit i jordbunden. Overvejende lavet på Alfrochiero og Touriga Nacional, men der er også en del andre lokale sorter, der vinificeres som field blend. Dyrket biodynamisk. Høstet i hånden, gæret naturligt i åbne kar og modnet på brugte fade af fransk eg samt stål.

Flot, dyb farve og aroma af brombær, kirsebær og jordbær. Saftig og læskende med afsluttende tør mineralitet.

Drikkes let afkølet til fjerkræ, gris eller lam - gerne fra grill.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
14 - 15 °C
Alkohol:
14 %
dao_tinto_antonio_madeira_ny
Spar 300,-
175,-
125,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 300,-

Lavet på en blanding af Siria, Fernão Pires, Bical, Arinto, Cerceal og op mod 20 andre sorter. Alt markarbejde foregår i hånden og druerne er vinificeret naturligt med spontan gæring, modnet hovedsageligt på stål - en smule på gamle fade - og flasket uden filtrering og blot med en anelse svovl. Druerne kommer fra en parcel med 50-120 år gamle vinstokke der vokser i granitholdig og meget veldrænet jord.

Duft af gul frugt; citron, gul pære og æble med mere end en antydning af mineralitet allerede i duften. Ultra-mineralsk, næsten salt, i smagen med god saftig syre, renhed præcision og en lang eftersmag.

Til fisk og skaldyr - gerne lidt mere komplekse retter med sauce.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
dao_blanc_vv_antonio_madeira
225,-

Lavet på et blend af Jaen (Mencia), Baga, Tinta Amarela (Trincadeira) og ca 20 andre sorter fra 50-100 gamle vinstokke fra en mark beliggende 450 moh med granit-jordbund. Dyrket økologisk, høstet i hånden og vinificeret med naturlig gæring i åbne kar og modnet på brugte fade af forskellig størrelse og ståltank i 18 måneder. Kun tilsat en smule svovl ved flaskning.

Hindbær, grafit og fyrrenål i duften. Smagen er saftig med fine tanniner, solid syre og en hel del mineralitet.

Til rødt kød - stegt eller på grill. Gerne med middelhavselementer som tomat, hvidløg, timian, rosmarin osv.

Land:
Portugal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
dao_vv_rouge_antonio_madeira
225,-

Lavet på et blend af Jaen (Mencia), Baga, Tinta Amarela (Trincadeira) og ca 20 andre sorter fra 50-100 gamle vinstokke fra en mark beliggende 450 moh med granit-jordbund. Dyrket økologisk, høstet i hånden og vinificeret med naturlig gæring i åbne kar og modnet på brugte fade af forskellig størrelse og ståltank i 18 måneder. Kun tilsat en smule svovl ved flaskning.

Hindbær, grafit og fyrrenål i duften. Smagen er saftig med fine tanniner, solid syre og en hel del mineralitet.

Til rødt kød - stegt eller på grill. Gerne med middelhavselementer som tomat, hvidløg, timian, rosmarin osv.

Land:
Portugal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
dao_vv_rouge_antonio_madeira
240,-

Hvidvin på lokale sorter - 70 % af druematerialet kommer fra en mark med ca 25 år gamle vinstokke af sorterne Encruzado, Cerceal og Bical mens de sidste 30 % kommer fra en mark med 80 år gamle stokke beplantet med over 20 forskellige lokale sorter. Markern er dyrket biodynamisk men er ikke certificerede. Høstet i hånden og gæret naturligt på ståltank. Fuld malo og efterfølgende lagret 8 måneder på ståltank. Vinificeret uden svovl eller nogen andre former for tilsætning.

Meget ren og mineralsk udtryk med let frugt af grøn pære, melon og fennikel. Mineralsk, dyb og med meget lang eftersmag.

Til fisk og skaldyr af enhver art.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
antonio_madeira_a_liberdade_dao
250,-

Lavet på en blanding af Siria, Fernão Pires, Bical, Arinto, Cerceal og op mod 20 andre sorter. Alt markarbejde foregår i hånden og druerne er vinificeret naturligt med spontan gæring, modnet hovedsageligt på stål - en smule på gamle fade - og flasket uden filtrering og blot med en anelse svovl. Druerne kommer fra en parcel med 50-120 år gamle vinstokke der vokser i granitholdig og meget veldrænet jord.

Duft af gul frugt; citron, gul pære og æble med mere end en antydning af mineralitet allerede i duften. Ultra-mineralsk, næsten salt, i smagen med god saftig syre, renhed præcision og en lang eftersmag.

Til fisk og skaldyr - gerne lidt mere komplekse retter med sauce.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
dao_blanc_vv_antonio_madeira
250,-

Vin fra to forskellige marker. Den ene er beplantet for ca 60 år siden hovedsageligt med druesorten Baga, mens den anden, der har en jordbund domineret af pink granit, er plantet for over 100 år siden med et væld af forskellige sorter. Druerne fra disse to marker bruges normalt til Vinhas Velhas, men i særligt gode år, når kvaliteten af vinen høj nok, laves denne vin fordi vinene fra de to marker komplimenterer hinanden så fint. Dyrket biodynamisk, høstet i hånden, macereret i åbne cementkar, gæret naturligt og modnet på store og små brugte fade af hhv fransk og østrigsk eg i 18 måneder. Minimal svovling ved flaskning.

Stor vin -overvejende lavet på druesorten Baga. Baga kommer sandsynligvis fra Dão, men er nok mest kendt fra Bairrada, hvor den er hoveddruen. Den kan minde om Nebbiolo idet den har lys farve og masser af tannin og syre. Hvis den ikke modner ordentligt, bliver vinene skarpe og udrikkelige, hvis den derimod modner ordenligt - og den modner ret sent - kan den giver strukturerede vine med et langt liv.

Stor madvin - til lam, gris, and og kødretter i øvrigt.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
antonio_madeira_a_palheira_dao
295,-

Enkeltmarskvin fra mark med over 120 år gamle vinstokke. Druesorterne er ca 60 % Jaen (Mencia) mens de resterende 40 % udgøres af op mod 20 forskellige sorter - Tinta Amarela, Baga, Negro Mouro, Tinta Pinheira oa. Dyrket biodynamisk, høstet i hånden, macereret i åbne cementkar, gæret naturligt og modnet på store, brugte fade i 18 måneder. Minimal svovling ved flaskning.

Stor vin - klar kandidat til bedste rødvin fra Dão. Stærkt karaktérfuld med meget intense aromaer af røde bær, friske urter, markblomster og fyr. Dyb, kompleks, præcis og mineralsk i smagen med silkebløde tanniner og en uendelig eftersmag.

Stor madvin - til lam, gris, and og kødretter i øvrigt.

Land:
Portugal
Område:
Dão
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
antonio_madeira_a_centenaria_dao
395,-