Albert Boxler, Alsace

albert_boxler_alsace
Albert Boxler regnes blandt de allerbedste producenter i Alsace.

Albert Boxler er et af stjernenavnene i Alsace. Sønnen Jean har overtaget styringen og kører videre i samme sikre stil. Repræsenteret på talrige Michelin-stjernerestauranter. Alle førende vinbøger, vinguider etc. har A. Boxler blandt de 10 bedste producenter. Fyldige, eksotiske og meget charmerende vine, meget flotte til moderne spicy køkken og ost
 
Produktionen, fra skråningerne omkring den lille by Niedermorschwihr i det centrale Alsace, er meget lille. Udbyttet er lavt, ca. 40 hl/ha. Der høstes sent, hvilket giver meget koncentrerede og frugtrige vine med en generel koncentreret karakter, fine elementer af citrusfrugt og en fin frugtsyre, der giver vinen en god balance.

Grand Cru Sommerberg og Brand er gode eksempler på den markante terroir-forskel, der kan være i de gode markvine fra Alsace. Sommerberg elegant, aristokratisk, med mineralske undertoner. Brand har mere body og floral karakter.

Boxler ejer næsten hele Grand Cru Sommerberg og laver hvert år en række forskellige aftapninger fra denne mark, hvoraf særligt den sjældne "lot E" må regnes som en alvorlig kandidat til bedste Riesling fra Frankrig. Der arbejdes med håndkraft på de stejle skråninger og man bruger ingen kemikalier eller andre fiksfakserier. Boxler dyrker i realiteten økologisk/biodynamisk, men er ikke certificerede. 

Boxlers Edelzwicker Reserve er et blend, der skifter fra årgang til årgang. Som altid hos Boxler, når vinen hedder Reserve, er det hovedsageligt deklassificeret frugt fra Grand Cru marker - fx fordi, vinplanterne er unge eller ikke kan bruges til Grand Cru. Blandingen kan bestå af varierende dele af Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Auxerrois, Chasselas og Muscat. Biodynamisk dyrket, gæret naturlig og modnet på store, gamle foudres.

Super-charmerende vin med helt klassisk Alsace-frugtighed. Blomstrende, men ikke overdrevent aromatisk i duften. Flot balance mellem fylde og friskhed - saftig, læskende og sommerlig.

Til aperitif, til fisk, skaldyr, kylling, lette oste. Til salater, patéer og charcuterie.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
13 %
boxler_edelzwecker_reserve
Spar 270,-
170,-
125,-
170,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 270,-

Lavet på 100 % Pinot Blanc fra en af Alsaces allerbedste producenter. Druerne høstes forholdsvist sent og med lavt udbytte, hvilket er med til at give en ret fyldig og kompleks frugtighed - til gengæld gennemgår vinen ikke malolaktisk gæring, hvilket er med til at bevare et fint syreniveau. Vinen er vinificeret og lagret på stål og har ikke fået nogen fadlagring.

Pinot Blanc fra Boxler har både en så dejlig og charmerende frugtighed, at den kan nydes som en apritifvin uden mad til, men er også fremragende med mad. Til retter med fisk og skaldyr eller til retter med fjerkræ og lette retter med sprængt eller kogt svinekød. Vinen er også dejlig til komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
185,-

Lavet på 100 % Chasselas fra stejle marker med granitholdig jordbund. Chasselas kendes mest fra Schweiz, hvor det er den mest plantede druesort, men det findes omkring 100 ha i alt med druen i Alsace. De fleste steder i Alsace regnes druen ikke for noget og indgår som regel i billige blandningsvine. Hos Boxler er Chasselas imidlertid plantet på jord, der sagtens kunne have været beplantet med finere sorter, og der laves seriøs vin på druen. Som alle andre af Boxlers vine er også deres Chasselas høstet i hånden, gæret naturlig, modnet på store, gamle fade og flasket ufiltreret.

Boxlers Chasselas er sitrende ren som iskoldt kildevand - friskhed, mineralitet og en ganske let frugt. Meget drikkelig tørstslukker.

Drik den til enkle retter med fisk ogs skaldyr.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
chasselas_boxler
200,-

Nævnes ofte som bedste mousserende vin fra Alsace. Lavet på en blanding af Pinot Blanc, Pinot Auxerrois og Pinot Noir. Lavet efter den traditionelle metode med 30 måneders flaskelagring med gæringsrester inden degorgering.

Kompleks og intens duft med aromaer af citrus, nødder, kaffe, fersken og surbrød. Smagen er overraskende frisk, ren og mineralsk men bibeholder også kompleksiteten. Fine, elegante bobler og en lang eftersmag.

Godt alternativ til Champagne - bruges som aperitif eller kan serveres til både fisk/skaldyr, kylling eller blandede oste.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
cremant-de-alsace_boxler
230,-

Lavet på en blanding af Muscat Blanc af Petit Grains og Muscat Ottonel. Vinificeret på store, gamle fade.

Flot, aromatisk duft af abrikos, bergamotte og appelsinblomst. På trods af den rige, sødlige duft er vinen tør med god frugtighed.

Tør Muscat fra Alsace har altid været regnet som aperitif eller den helt rigtige vin til asparges. Den har dog brede anvendelsesmuligheder og går godt til lidt kraftigere retter med fisk og skaldyr, gerne med asiatisk inspiration, da aromatiske vine går godt til aromatisk mad. Prøv den og så til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
muscat_boxler
250,-
Flot Gewürztraminer fra en af Alsaces bedste producenter. Fra vinstokke med en alder mellem 10 og 65 år. 

Rig og parfumeret, men med god, balancerende syre.

Gewurztraminer er en af de mest karakteristiske druer, der laves vin på. Vinen er ret parfumeret med indslag af roser, krydderier og tropisk frugt. Smagen er fyldig med medium sødme og indslag af appelsin, appelsinskal, litchi, vanilie og kanel.

Frugten og den ret kraftige aroma gør vinen idéel til modne rødkit og hvidskimmeloste. Dejlig at drikke også uden noget til som aperitif.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
250,-

Druerne til Boxlers basisriesling kommer fra et fladt plateau ovenfor den del af Sommerberg-marken, der i nogle årgange vinificeres som Lot E (for Eckberg) og fra nogle nordligere marker. Vinen vokser i granit og holder derfor et naturligt lavt udbytte. Da marken er højt beliggende og ikke har samme soleksponering som Sommerberg, høstes den som det seneste til de tørre vine hos Boxler.

Ren og floral næse med noter af citrus og fersken. Mineralsk og præcis i smagen med en lang eftersmag.

Alsace Riesling af denne kvalitet er meget bredt anvendelig til mad. Kan naturligvis bruges til fisk og skaldyr, hvor den både kan bære ret kraftige tilberedninger og kan understøtte elegante elementer i lidt lettere retter. Det er også klassisk med Riesling til svinekød - choucrute og lignende. 

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
285,-

Lavet på Pinot Gris fra ca 30 år gamle stokke. Der dyrkes biodynamisk, men Boxler er ikke certificerede. Høstet i hånden, gæret naturligt og lagret på store, gamle foudres inden vinen er flasket uden filtrering.

Fyldig, let parfumeret og let røget i duften. Elegant fedme i smagen - ganske let antydning af sødme. God friskhed og flot intensitet.

Perfekt til røget laks, til sprængt kylling og til andre fyldige retter.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
295,-

Fra yngre stokke på Grand Cru Sommerberg. Lavet på 100 % Riesling. Der bruges ingen kemikalier og alt markarbejde udføres manuelt, men man har valgt ikke at blive certificeret økologisk, selv om de hos Boxler har arbejdet økologisk siden 2003.

Vinifikationen foregår naturligt - dvs uden tilsætning af gær og uden kunstig temperaturregulering. Vinene lagrer på store, gamle fade 11 måneder sur lie uden omstikning inden de flaskes.

Boxlers "lille" Grand Cru har en intens duft med indslag af lime, fersken og lilje. Smagen er præcis med høj syre og god mineralitet balanceret af en flot frugt og smagsintensitet.

En vin, der klarer stort set alt mad. Vil man yde den retfærdighed bør man dog servere den til de lidt dyrere ting fra fiskehandleren; hummer, jomfruhummer, kammusling, pighvar, rødtunge eller havtaske - gerne med en lidt syrlig sauce som beurre blanc eller sauce nage.
Også fin til alt, hvor man vil servere choucrute til - uanset om det er stegt multe med enebærsauce eller det er den helt store gang Choucrute Imperiale med 7 slags kød.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
375,-

Lavet på 100 % Pinot Noir fra et plot i Grand Cru marken Sommerberg ("S") med 50 år gamle stokke. Vinificeret med 50 % stilke, gæret naturligt og kun flyttet vha tyngdekraft. Macereret 14 dage og derefter gæret færdig på stål og så modnet et år på brugte fade fra Bourgogne. Flasket uden filtrering eller klaring og bare med ganske let svovling.

Fantastisk Alsace Pinot Noir! Intens og saftig bærfrugt med forfriskende syre. Overraskende fyldig stil med en lang og ren eftersmag.

Samme brug som rød Bourgogne. Til fjerkræ og flyvende vildt eller til lettere retter med kalv eller lam.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
pinot_noir_boxler
395,-

100 % Pinot Gris fra Grand Cru marken Sommerberg - ca 20 år gamle stokke. Plottet, der kaldes Wiptal, er højt beliggende og meget stejlt Vinificeret naturligt og lagret på store, let brugte fade.

Intens og koncentreret, men med mere mineralitet og nerve end Boxlers øvrige Pinot Gris'er.

Drik den til rig mad  - modne oste eller fjerkræ med fyldig sauce. Prøv den til røget laks fra Letz.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
12 - 14 °C
Alkohol:
14 %
pinot_gris_sommerberg_boxler
475,-

Brand er en Grand Cru mark, hvor klimaet er særlig varmt. Vinene her fra er derfor altid mere rige og fyldige. Hos Boxler er righeden altid godt balanceret af syre og mineralitet.

Koncentreret næse med stærke indslag af citrusfrugter - lime, mandarin og moden grape samt hvide blomster og mineralitet.
Smagen er intens med fyldig frugt, stærk mineralitet og meget høj syre i perfekt balance - lang, lang eftersmag.

En vin, der klarer stort set alt mad. Vil man yde den retfærdighed bør man dog servere den til de lidt dyrere ting fra fiskehandleren; hummer, jomfruhummer, kammusling, pighvar, rødtunge eller havtaske - gerne med en lidt syrlig sauce som beurre blanc eller sauce nage.
Også fin til alt, hvor man vil servere choucrute til - uanset om det er stegt multe med enebærsauce eller det er den helt store gang Choucrute Imperiale med 7 slags kød.

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
475,-