Vinipedia

Hos Bichel Vine vil vi gerne vide, hvad vi snakker om og har som ambition at være det firma i Danmark, der ved mest om vin og vinproduktion generelt. Samtidig vil vi være blandt de bedste til sammensætning af mad og vin. Vi udbygger løbende vores Vinipedia med nye om artikler om vinfremstilling, druesorter, vinhåndtering og matchning af vin og mad.
  • Produktion

    Betingelsen for at lave rigtig god vin er, at vinproducenten kender sit råmateriale til bunds. 

  • Druer

    En meget bred vifte af druer over store dele af kloden kan producere vin.

  • Vinland

    Hvad betyder landet for vinens kvalitet - og kan man sige noget generelt om vinene fra et vinland?

  • Vinområder

    Hvert vinområde har sine druesorter og terroirs og sit særlige klima og traditioner.

  • Behandling & servering

    Hovedparten af al vin købes og drikkes inden for de første par dage, men man kan optimere nydelsen af vinen. 

  • Begrebsforklaring

    Forklaringen på ord og vendinger. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.

Produktion

  • Fremstilling af dessertvine og søde vine

    Søde vine adskiller sig fra tørre vine ved, at der er ugæret restsukker i dem. Det kan lyde banalt, men mange opfatter frugtige vine som søde, og det er ikke nødvendigvis sandt.

    .. læs mere
  • Fremstilling af rosévin

    Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle vinproducerende lande.

    .. læs mere
  • Fremstilling af mousserende vin – den traditionelle metode

    Når man fremstiller mousserende vin, handler det som regel om, at man har en stille basisvin, man skal have tilført bobler, og det kan man så gøre på forskellig vis.

    .. læs mere
  • Fremstilling af rødvin

    Rødvin laves på blå druer. Blå druer har lige som grønne druer en klar, farveløs most (der findes nogle få undtagelser), så den store forskel på rødvin og hvidvin ligger egentlig i fremstillingsmetoden.

    .. læs mere
  • Fremstilling af hvidvin

    Hvidvin laves som regel på mosten af grønne druer, men kan også laves på mosten af blå druer. Den store forskel på rød og hvidvine er nemlig måden, de laves på.

    .. læs mere
  • Additiver

    Indtrykket af den lille vinbonde, der triller rundt med fadene i kælderen, mens han lytter til og overvåger vinen er en illusion. Der manipuleres i udpræget grad med de fleste vine.

    .. læs mere
  • Vingær

    Der skal bruges gær for at omdanne sukkeret i druerne til alcohol.

    .. læs mere
  • Lagring af vin og modning

    Når gæringerne er slut er vinen i princippet færdig, vinifikationen er overstået. Som regel modnes vinen i kortere eller længere tid på træ, beton, plast eller ståltanke, inden den frigives til salg.

    .. læs mere
  • Malolaktisk gæring

    Komplekst emne, men her er den korte version: Malolaktisk gæring betegnes også som 2.

    .. læs mere

Druer

  • Pinot Gris/Pinot Grigio

    Er egentlig en mutation af Pinot Noir – genetisk set, er det den samme drue. Det er det dog ikke vinmæssigt, da der er stor forskel på vine på Pinot Noir og Pinot Gris.

    .. læs mere
  • Grüner Veltliner

    Østrigs nationaldruesort der stort set ikke ses uden for Østrig. Der er lidt beplantninger hos naboerne Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og Italien, og så spås druen en fremtid i New Zealand.

    .. læs mere
  • Chenin Blanc

    Chenin Blanc er måske ikke en druesort, man støder på så tit på en etiket. De bedste vine på Chenin Blanc kommer fra Loire i det nordvestlige Frankrig – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saumur.

    .. læs mere
  • Sauvignon Blanc

    Den mest oplagte vin at prøve, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort.

    .. læs mere
  • Riesling

    Riesling er Tysklands store, ædle druesort, der er grundlaget for vine i verdensklasse i mange forskellige stilarter; tørre Grosses Gewächs-vine fra cru-marker, tørre, halvtørre, halvsøde eller søde kabinett, spätlese og ausles

    .. læs mere
  • Chardonnay

    Chardonnay er den mest berømte druesort i verden.

    .. læs mere
  • Cabernet Sauvignon

    Druens popularitet, ry og omdømme er stærkt forbundet med Cru-Classé klassifikation af de bedste Bordeaux slotte i 1855. De bedste slotte blev inddelt i 5 klasser bl.a. på baggrund af opnåede priser.

    .. læs mere
  • Syrah

    Druen er mørkrød med mellemstore druer med tykt skind, der sidder tæt. Høj syre og høj tannin. Syrah er en krydsning opstået i Rhônedalen og stammer ikke fra Shiraz i Iran eller Syracusae på Sicilien.

    .. læs mere
  • Pinot Noir

    Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område.

    .. læs mere

Vinland

Vinområder

Behandling & servering

  • Fejl i vinen

    Vin kan som alle andre produkter være behæftet med fejl. Alcohol og syre gør generelt vin til et sikkert produkt. »Prop« er den mest omtalte fejl.

    .. læs mere
  • Proptrækkere

    Der er et væld af proptrækkere på markedet. Spiralens kvalitet er afgørende. Vi synes at Screwpull giver den bedste og blideste optrækning. Model »Sommelier« er glimrende.

    .. læs mere
  • Rester

    Overskydende vin proppes til og sættes i køleskab, holder normalt et par dage uden problemer, især mousserende vine hvor CO2 giver beskyttelse.

    .. læs mere
  • Servering

    For at glæde øjet, næsen og smagsløgene er det væsentligt at servere vinen i rummelige, ufarvede glas gerne krystal, der bedst reflekterer vinens farver og eks forstærker bobleaktiviteten i champagne.

    .. læs mere
  • Temperering, optrækning og klargøring

    Temperaturen spiller en væsentlig rolle for vinens udtryk. Det er svært at opstille præcise regler for temperatur for den enkelte vin. Samme type vin og appellation kan variere fra producent til producent.

    .. læs mere
  • Hjemtransport og opbevaring af vin

    Det er i virkeligheden de færreste vine, der bør gemmes. Langt de fleste vine der produceres, er lavet til at blive drukket hurtigst muligt. Mange af disse vine kan dog uden problemer gemmes i 1-3 år.

    .. læs mere

Begrebsforklaring

  • Smageudtryk - Smag på vin

    Smageudtryk er mere brede termer end smagenoter. Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter. Udtrykkene forøger dit sprog omkring vin.
     

    A

    .. læs mere
  • Tekniske vinudtryk

    Enkel forklaring på ord og vendinger der primært er hentet fra vinfremstillingen. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.
     

    A

    .. læs mere
  • Mineralitet i vin

    Mineralitet i vin bliver det nye mantra i vinverdenen. Et plusord a la terroir, der er let at slynge ud. (Er også en del af terroirbegrebet). Men hvad betyder det ?

    .. læs mere