Vinipedia

-
Produktion
Betingelsen for at lave rigtig god vin er, at vinproducenten kender sit råmateriale til bunds.
-
Druer
En meget bred vifte af druer over store dele af kloden kan producere vin.
-
Vinland
Hvad betyder landet for vinens kvalitet - og kan man sige noget generelt om vinene fra et vinland?
-
Vinområder
Hvert vinområde har sine druesorter og terroirs og sit særlige klima og traditioner.
-
Behandling & servering
Hovedparten af al vin købes og drikkes inden for de første par dage, men man kan optimere nydelsen af vinen.
-
Begrebsforklaring
Forklaringen på ord og vendinger. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.
Produktion
-
Fremstilling af dessertvine og søde vine
Søde vine adskiller sig fra tørre vine ved, at der er ugæret restsukker i dem. Det kan lyde banalt, men mange opfatter frugtige vine som søde, og det er ikke nødvendigvis sandt.
.. læs mere -
Fremstilling af rosévin
Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle vinproducerende lande.
.. læs mere -
Fremstilling af mousserende vin – den traditionelle metode
Når man fremstiller mousserende vin, handler det som regel om, at man har en stille basisvin, man skal have tilført bobler, og det kan man så gøre på forskellig vis.
.. læs mere -
Fremstilling af rødvin
Rødvin laves på blå druer. Blå druer har lige som grønne druer en klar, farveløs most (der findes nogle få undtagelser), så den store forskel på rødvin og hvidvin ligger egentlig i fremstillingsmetoden.
.. læs mere -
Fremstilling af hvidvin
Hvidvin laves som regel på mosten af grønne druer, men kan også laves på mosten af blå druer. Den store forskel på rød og hvidvine er nemlig måden, de laves på.
.. læs mere -
Lagring af vin og modning
Når gæringerne er slut er vinen i princippet færdig, vinifikationen er overstået. Som regel modnes vinen i kortere eller længere tid på træ, beton, plast eller ståltanke, inden den frigives til salg.
.. læs mere -
Malolaktisk gæring
Komplekst emne, men her er den korte version: Malolaktisk gæring betegnes også som 2.
.. læs mere
Druer
-
Pinot Gris/Pinot Grigio
Er egentlig en mutation af Pinot Noir – genetisk set, er det den samme drue. Det er det dog ikke vinmæssigt, da der er stor forskel på vine på Pinot Noir og Pinot Gris.
.. læs mere -
Grüner Veltliner
Østrigs nationaldruesort der stort set ikke ses uden for Østrig. Der er lidt beplantninger hos naboerne Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og Italien, og så spås druen en fremtid i New Zealand.
.. læs mere -
Chenin Blanc
Chenin Blanc er måske ikke en druesort, man støder på så tit på en etiket. De bedste vine på Chenin Blanc kommer fra Loire i det nordvestlige Frankrig – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saumur.
.. læs mere -
Sauvignon Blanc
Den mest oplagte vin at prøve, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort.
.. læs mere -
-
Cabernet Sauvignon
Druens popularitet, ry og omdømme er stærkt forbundet med Cru-Classé klassifikation af de bedste Bordeaux slotte i 1855. De bedste slotte blev inddelt i 5 klasser bl.a. på baggrund af opnåede priser.
.. læs mere -
Vinland
-
Østrig - vine i den europæiske topklasse
Østrig er ikke Tysklands lillebror, men står i høj grad på egne ben. Mange af druesorterne er de samme, men der er store jordbunds og klimaforskelle i forhold til Tyskland.
.. læs mere -
Tyskland - slaraffenland for hvidvinselskere
Tyskland er et slaraffenland for hvidvinselskere. Der laves alle typer af vin i stort set alle stilarter, men lette hvidvine med lav alkohol, høj syre og restsukker er helt unikke for Tyskland.
.. læs mere -
Spanien - verdens største vinland
Spanien er verdens største vinland målt i antal ha, der dyrkes med vin, men kun verdens 3. største målt i antal hl, der produceres.
.. læs mere -
New Zealand - det begyndte med Sauvignon Blanc
New Zealand har på forunderlig vis formået at holde sig fri af den billige ende af markedet. Har flot løbende cementeret sit ry som producent af fine vine i den mellemste prisklasse.
.. læs mere -
Chile - stigende fokus på kvalitet og regionalitet
Et fantastisk vinland med vinmarker næsten helt til Puerto Mont mod syd og til Atacama-ørkenen mod nord. Klimaet er generelt tørt og solrigt med svalende vinde fra Stillehavet og bjergene.
.. læs mere -
Italien - et bredspektret vinland
Italien er nok det mest bredspektrerede vinland i verden.
.. læs mere -
Frankrig - verdens førende vinnation
Frankrig har gennem mange hundrede år været verdens førende vinnation, når det gælder kvalitetsvine. Frankrigs vine er forbilledet for resten af verdens vine. Andre landes vine måles og forstås i forhold til de franske.
.. læs mere
Vinområder
-
Sicilien - Bulkvin og svindel
Landbrugsprodukter og ikke mindst vin har været berømte fra Sicilien siden oldtiden og har været exporteret til det italienske fastland.
.. læs mere -
Toro - kongernes foretrukne vin
Vinområde beliggende øst for Zamora. Toro er det klimatisk mest barske vinområde langs Duero floden. Vinene dyrkes mellem 500 og 700 meters højde på tør og stenet jord.
.. læs mere -
Rioja - den mest betydningsfulde vinregion i Spanien
Den mest betydningsfulde vinregion i Spanien beliggende ca. to timers kørsel nordøst for Madrid. Rioja er opkaldt efter floden Oja og strækker sig fra Navarra til Baskerlandet.
.. læs mere -
Bierzo - det nordvestlige Spanien
Det er sjældent, man forbinder spansk rødvin med elegance og mineralitet. De fleste spanske rødvine er meget frugtintense og ofte en del præget af lagring på egetræsfad.
.. læs mere -
Vinene fra Rhône - Nord og syd
Vinene fra Rhônedalen er hjørnestenen i vores sortiment, vi synes selv vi har et af Danmarks bredeste og bedste udvalg. Vi dækker det meste af dalen fra nord til syd.
.. læs mere -
Vinene fra Mosel - en kendt region
Mosel er den mest kendte vinregion og dækker over det område, der tidligere var kendt som Mosel-Saar-Ruwer. Langt det meste vin, der produceres, er hvidvine med let krop og en forfriskende syre.
.. læs mere -
Vinene fra Piemonte - Barolo og Barbaresco
Piemonte er en af verdens bedst kendte vinregioner og betyder ”ved fødderne af bjerget”. Navne som Barolo og Barbaresco, lavet på kongedruen Nebbiolo, klinger godt og velkendt.
.. læs mere -
Ribera del Duero - The golden mile
Navnet betyder bredden af floden Duero. Vinområdet er beliggende i det centrale Spanien i regionen Castilla-Leon, og er det eneste vinområde, der er en seriøs konkurrent til Rioja, når det handler om kvalitetsvin i Spanien.
.. læs mere -
Vinene fra Toscana - Brunello og Chianti
Vinene fra Toscana har en lang og betydelig historie. Årsagen skal findes i regionens betydning i middelalderen for både kultur og som bank centrum.
.. læs mere -
Champagne - ingen over, ingen ved siden af
Champagne er et af de bedste områder til produktion af mousserende vin. Kun mousserende vin lavet i Champagne på champagnemetoden med 2. gæring i flaske må kalde sig Champagne.
.. læs mere -
Bourgogne – et af Frankrigs og verdens fornemste vinområder
Bourgogne er et af Frankrigs og verdens fornemste vinområder med de ypperste vine på Chardonnay og Pinot Noir.
.. læs mere -
Bordeaux - verdens største kvalitetsvinområde
De første skrifter om Bordeaux er fra ca. 300 f.kr., beskrevet af digteren og vindyrkeren Ausonius, som Chateau Ausone i øvrigt er opkaldt efter.
.. læs mere
Behandling & servering
-
Fejl i vinen
Vin kan som alle andre produkter være behæftet med fejl. Alcohol og syre gør generelt vin til et sikkert produkt. »Prop« er den mest omtalte fejl.
.. læs mere -
Proptrækkere
Der er et væld af proptrækkere på markedet. Spiralens kvalitet er afgørende. Vi synes at Screwpull giver den bedste og blideste optrækning. Model »Sommelier« er glimrende.
.. læs mere -
Temperering, optrækning og klargøring
Temperaturen spiller en væsentlig rolle for vinens udtryk. Det er svært at opstille præcise regler for temperatur for den enkelte vin. Samme type vin og appellation kan variere fra producent til producent.
.. læs mere -
Hjemtransport og opbevaring af vin
Det er i virkeligheden de færreste vine, der bør gemmes. Langt de fleste vine der produceres, er lavet til at blive drukket hurtigst muligt. Mange af disse vine kan dog uden problemer gemmes i 1-3 år.
.. læs mere
Begrebsforklaring
-
Smageudtryk - Smag på vin
Smageudtryk er mere brede termer end smagenoter. Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter. Udtrykkene forøger dit sprog omkring vin.
A
.. læs mere -
Tekniske vinudtryk
Enkel forklaring på ord og vendinger der primært er hentet fra vinfremstillingen. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.
A
.. læs mere -
Mineralitet i vin
Mineralitet i vin bliver det nye mantra i vinverdenen. Et plusord a la terroir, der er let at slynge ud. (Er også en del af terroirbegrebet). Men hvad betyder det ?
.. læs mere