Vin og mad - den bedste kobling


 
Vin klarer sig fint alene - Blot et glas, mens man snakker. Champagne som aperitif, Amarone v.pejsen, Barolo m. vennerne mm. Men vin har det bedst med mad - den elsker godt selskab.
 
De rigtige kombinationer løfter måltidet og får smilet frem.
 
Vin er en fremragende ledsager til måltidet. Klasser over vand, mælk, øl, Cidre o. lign. Vin kan spille op til og spille sammen med maden i de ypperligste kombinationer. For mange er overvejelser omkring kombinationen af mad og vin ligegyldig. For andre er det en lille videnskab. Det er vigtigt at drikke de vine man kan lide også til måltidet. Der er visse kombinationer af mad og vin, der i særlig grad højner både vinen og maden.
 
Prøv dig frem. Du serverer en ret og serverer 3 forskellige vine til - hvad virker bedst ?
 
Citrontricket
For at tydeliggøre at maden har betydning for oplevelsen af vinen afprøver vi citrontricket: Smag på en frisk og rank vin eks. tør Riesling fra Alsace eller en Chablis. Sut herefter på en citronskive og smag vinen igen. Vinen opleves nu rundere og lidt mere fyldig. Det modsatte med et stykke ananas. Smag på en blød og rund Chardonnay fra Chile. Spis herefter et stykke, sødt friskt ananas og smag vinen igen. Vinen opleves friskere og mere rank. En frisk og syrerig vin er derfor velegnet til friske retter med citronsaft som et vigtigt element salater, fisk mm. - vinen bliver lidt fyldigere og lidt mere afrundet uden at miste sin friske stil.
 
Det er virkelig en a-ha oplevelse

 
Målet for vinkøbet er middagsbordet. 
90% af al vin nydes i forbindelse med mad.

Hvilken vin skal jeg købe til maden?
Du kan vælge den enkle løsning. Drik den vin du kan lide. Glem alle regler. Hvilken mad skal jeg spise til min gode flaske, som jeg fik i fødselsdagsgave? Gør det enkelt. Spis den mad du kan lide. Det skal nok gå. Mad og vin er sjældent i munden på samme tid.
 
Opfattelsen af hvad vi kan lide og hvad der passer sammen er forskellig og meget personlig. Ofte gås der for langt i detaljerne omkring kombinationen af mad og vin. Følg dine egne ønsker. Prøv dig frem. Find dig en gruppe af vine, der generelt går godt til et bredt spekter af retter. Madvillige vine er som regel vine til den lette side og uden for meget fad. Afprøv vinene til forskellige typer mad og du vil løbende danne dig et indtryk af, hvad der virker for dig.


Det kræver nysgerrighed 
Men det er en god idè at være mere nysgerrig og ikke nøjes med, hvad man umiddelbart kan lide. Nysgerrighed vil altid bringe dig fremad også mht. mad og vin. Der er visse kombinationer, der passer særlig godt sammen, og som bygger på mange års erfaringer og eksperimenter. Vil du have en række ekstra gode oplevelser omkring mad og vin, så er der en række principper, der er afprøvede, og som virker godt i praksis. De vil i stor udstrækning sikkert også gælde for dig. Det er en god basis, som man kan teste videre fra.
 
Målet er, at både mad og vin skal smage bedre, når de rette kombinationer sættes sammen.Helheden skal løftes. Vi leder efter harmoni og balance mellem tallerken og glas.
 
Synergien mellem elementerne i vinen og maden er baggrunden for de klassiske match og også baggrunden for de nye.

 
Er det vinen til maden eller maden til vinen ?
Ofte et tilfældigt mix. Det typiske er vinen til maden Man vil have en god bøf – hvad skal jeg drikke til? Men det modsatte er spændende. Har man en god flaske i skabet eller er man i form til at købe en rigtig god vin –hvilken mad vil passe hertil og løfte hele smagsoplevelsen et par takker?

  
Pas på med anmeldelser
Vine bedømmes i blade og aviser som regel ud fra sammenligninger med andre vine fra samme område eller i samme prisklasse. En skarp pris i forhold til kvaliteten udløser mange points, stjerner mm.
 
Men anmeldelsen siger for sjældent noget om vinen til mad. Besynderligt, når hele øvelsen i at købe vin er at bruge den til måltidet.
 
Det er typisk, at en vin, der har fåetde maksimale 6 stjerner drikkes til alt fra kylling til andesteg. Det er ikke meningen.
 
 
Generelle råd om indkøb af vin til maden
Vin ændrer sig meget, når den opleves sammen med mad. Gå efter lidt lettere vine med fin koncentration, rankhed, moderat fad eller ingen fad og et godt bid (god syre). Syren er vital til mad. Syrerige vine er generelt mere madvillige og nemmere at finde anvendelse for, når der skal findes vin til maden. Det vil ofte være vine fra den gamle verden!
 
Vine der er sikre allround valg i en snæver vending, når der skal købes ind eller som er gode at have på lager.....
Røde: Pinot Noir fra Bourgogne, Chile eller Californien, Valpolicella fra Veneto, Côtes du Rhône, Dolcetto fra Piemonte og Chiani Classico fra Toscana.
Hvide: Verdicchio fra Marche, Vermentino fra Ligurien, Sauvignon fra Loire, Sauvignon fra New Zealand, Chardonnay uden eller med moderat fad eks. Macon-Villages, Grüner Veltliner fra Østrig, Alvarinho og Rueda fra Spanien, tør Riesling fra Alsace, Riesling m. moderat sødme fra Mosel
Rosè: Tør rosè fra Rhône eller Provence.
Mousserende: Tørre bobler passer overraskende godt til et bredt spekter af retter. Det behøver ikke være Champagne.
 
Vanskelige vine til mad
Kraftige, sødmefulde, alkoholrige vine, hvid eller rød, med et godt skud fad begrænser muligheden for velegnede mad/vin kombinationer.

Se 12 praktiske spilleregler for sammensætningen af mad og vin