Vinipedia

Hos Bichel Vine vil vi gerne vide, hvad vi snakker om og har som ambition at være det firma i Danmark, der ved mest om vin og vinproduktion generelt. Samtidig vil vi være blandt de bedste til sammensætning af mad og vin. Vi udbygger løbende vores Vinipedia med nye om artikler om vinfremstilling, druesorter, vinhåndtering og matchning af vin og mad.
 • Produktion

  Betingelsen for at lave rigtig god vin er, at vinproducenten kender sit råmateriale til bunds. 

 • Druer

  En meget bred vifte af druer over store dele af kloden kan producere vin

 • Behandling & servering

  Hovedparten af al vinkøbes og drikkes inden for de første par dage, men man kan optimere nydelsen af vinen. 

 • Begrebsforklaring

  Forklaringen på ord og vendinger. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.

Produktion

 • Fremstilling af hvidvin

  Hvidvin laves som regel på mosten af grønne druer, men kan også laves på mosten af blå druer. Den store forskel på rød og hvidvine er nemlig måden, de laves på.

  Blå og grønne druesorter har den samme opbygning, den store forskel er, hvilke farvestoffer, der er i drueskindet.

  .. læs mere
 • Additiver

  Indtrykket af den lille vinbonde, der triller rundt med fadene i kælderen, mens han lytter til og overvåger vinen er en illusion. Der manipuleres i udpræget grad med de fleste vine. Kun blandt de små kvalitetsproducenter er manipulationen minimal.

  .. læs mere
 • Vingær

  Der skal bruges gær for at omdanne sukkeret i druerne til alcohol. Ud over at være katalysator i denne proces påvirker gæren også vinens smag og udtryk og har forskellige tekniske egenskaber. Der er groft sagt 3 hovedtyper af gær i moderne vinfremstilling:

  .. læs mere
 • Lagring af vin og modning

  Når gæringerne er slut er vinen i princippet færdig, vinifikationen er overstået. Som regel modnes vinen i kortere eller længere tid inden den frigives til salg enten på træ – beton, plast eller ståltanke. Hvad sker der, når en vin ældes? En vin bestemt til at drikkes med det samme ændrer

  .. læs mere
 • Malolaktisk gæring

  Komplekst emne, men her er den korte version: Malolaktisk gæring betegnes også som 2. gæring, der finder sted typisk efter den alkoholiske gæring, hvor sukker konverteres til alcohol. Denne 2, gæring er egentlig ikke en gæring, men en transformation af æblesyre til den mildere mælkesyre via aktiviteter fra mælkesyrebakterier.

  .. læs mere

Druer

 • Pinot Gris/Pinot Grigio

  Er egentlig en mutation af Pinot Noir – genetisk set, er det den samme drue. Det er det dog ikke vinmæssigt, da der er stor forskel på vine på Pinot Noir og Pinot Gris.

  Pinot Gris kender vi særligt fra Alsace, hvor den giver fyldige hvidvine, ofte med sødme, og en let parfumeret og let røget karakter.

  .. læs mere
 • Grüner Veltliner

  Østrigs nationaldruesort der stort set ikke ses uden for Østrig. Der er lidt beplantninger hos naboerne Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og Italien, og så spås druen en fremtid i New Zealand.

  .. læs mere
 • Chenin Blanc

  Chenin Blanc er måske ikke en druesort, man støder på så tit på en etiket. De bedste vine på Chenin Blanc kommer fra Loire i det nordvestlige Frankrig – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saumur. Lige som Riesling fås Chenin Blanc fra helt tørre versioner til intenst søde dessertvine og i alle sødmegrader der i mellem.

  .. læs mere
 • Sauvignon Blanc

  Den mest oplagte vin at prøve, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort. Kommer fra Loire i nordvestfrankrig, hvor den er druesorten bag populære vine som Sancerre og Pouilly-Fumé samt lignende, men ofte billigere vine i appellationerne Quincy, Reuilly, Menetou-Salon og Touraine.

  .. læs mere
 • Riesling

  Riesling er Tysklands store, ædle druesort, der er grundlaget for vine i verdensklasse i mange forskellige stilarter; tørre Grosses Gewächs-vine fra cru-marker, tørre, halvtørre, halvsøde eller søde kabinett, spätlese og auslese, og ikke mindst de fantastiske søde vine, beerenauslese og trockenbeerenauslese fra botrytiserede druer elle

  .. læs mere
 • Chardonnay

  Chardonnay er den mest berømte druesort i verden. Faktisk var den så populær på et tidspunkt, at ”Chardonnay” på et tidspunkt var synonym med hvidvin, så når folk bestilte et glas Chardonnay, så mente de ikke nødvendigvis, at den skulle være lavet på Chardonnay-druen.

  .. læs mere
 • Cabernet Sauvignon

  Druens popularitet, ry og omdømme er stærkt forbundet med Cru-Classé klassifikation af de bedste Bordeaux slotte i 1855. De bedste slotte blev inddelt i 5 klasser bl.a. på baggrund af opnåede priser.

  .. læs mere
 • Syrah

  Druen er mørkrød med mellemstore druer med tykt skind, der sidder tæt. Høj syre og høj tannin. Syrah er en krydsning opstået i Rhônedalen og stammer ikke fra Shiraz i Iran eller Syracusae på Sicilien. Druen kaldes Shiraz i Australien og Sydafrika. Den er ikke i familie med Petite Syrah fra Californien.

  .. læs mere
 • Pinot Noir

  Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område. Det skyldes forskelle i terroir (jordbund og klima), men skyldes også, at der er et meget bredt spekter af forskellige kloner (planter med specifikke egenskaber) der er afprøvede og testet i planteskoler

  .. læs mere

Behandling & servering

 • Fejl i vinen

  Vin kan som alle andre produkter være behæftet med fejl. Alcohol og syre gør generelt vin til et sikkert produkt. »Prop« er den mest omtalte fejl. Ordet dækker de negative påvirkninger der skyldes bakterieangreb på vinen efter flaskning.

  .. læs mere
 • Proptrækkere

  Der er et væld af proptrækkere på markedet. Spiralens kvalitet er afgørende. Vi synes at Screwpull giver den bedste og blideste optrækning. Model »Sommelier« er glimrende. Forinden skæres kapslen for med kniv eller foilcutter.

  .. læs mere
 • Rester

  Overskydende vin proppes til og sættes i køleskab, holder normalt et par dage uden problemer, især mousserende vine hvor CO2 giver beskyttelse. Rester kan også »forsegles« med vacuumprop, så ilttilgang mindskes eller forsegles med CO2 fra de nye sprayflasker. 

  .. læs mere
 • Servering

  Glas 
  For at glæde øjet, næsen og smagsløgene er det væsentligt at servere vinen i rummelige, ufarvede glas gerne krystal, der bedst reflekterer vinens farver og eks forstærker bobleaktiviteten i champagne.

  .. læs mere
 • Temperering, optrækning og klargøring

  Temperaturen spiller en væsentlig rolle for vinens udtryk:

  .. læs mere

Begrebsforklaring

 • Smageudtryk - Smag på vin

  Smageudtryk er mere brede termer end smagenoter. Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter. Udtrykkene forøger dit sprog omkring vin.
   

  A

  Animalsk når vinen har noter af kød, stald, læder, gødning mm.

  .. læs mere
 • Tekniske vinudtryk

  Enkel forklaring på ord og vendinger der primært er hentet fra vinfremstillingen. Hvis der ikke er et passende dansk ord, bruges den engelske eller franske term.
   

  A

  Additiver ting der tilføres mosten eller vinen for at beskytte den

  .. læs mere
 • Mineralitet i vin

  Mineralitet i vin bliver det nye mantra i vinverdenen. Et plusord a la terroir, der er let at slynge ud. (Er også en del af terroirbegrebet). Men hvad betyder det ?

  .. læs mere