2005 Riesling Vendanges Tardives Grand Cru Sommerberg lot D, Albert Boxler
Senthøstet Riesling - topkvalitet fra Boxler

De hårde facts
Print
Appellation
Alsace Grand Cru Vendanges Tar...
Druetype
Riesling
Stilart
Lagring
gamle fade
Servering
10-12 grader
Gemmepotentiale
2008-2025
Alkohol
13 %
VIN OG MAD Foie gras eller ost
Prøv den til Perfekt allround-vin til karakterfulde oste
Antal
Pr.
369,75 DKK
Spar
Fragt
Vendanges Tardives vine høstes af overmodne druer ofte flere uger efter den normale høst og som regel med en del botrytiserede druer. Kommer fra Lot D (for "Dudenstein") i Grand Cru Sommerberg - Lot D er den del af marken, der har de ældste vinstokke, og hvor også den tørre udgave er en vin i ægte verdensklasse med kolossal balance og dybde, der har udviklingspotentiale i minimum 10-20 år alt efter årgangen.

Koncentreret næse med udtalte elementer af sød frugt som appelsin, abrikos, citronmarmelade og honning, men uden at det går ud over vinens friskhed. Smagen er fyldig og perfekt balanceret. Sødere end halvsød, men ikke intenst sød, balnaceret af en fin og frisk syre og en sund frugtighed. Meget lang eftersmag (hvilket er godt, da man ville ønske man havde et glas mere, når flasken er tom)

94 p. i Parkers Wiine Advocate (David Schildknecht):
"The 2004 Riesling Sommerberg D Vendange Tardive smells of peaches and apricots, butter cream and vanilla. Overtly creamy, silken, and rich on the palate, but possessed as well of a distinctive sense of underlying stony mineral density, it scarcely betrays its 60 grams of residual sugar. Peach, apricot kernel, nut oils, and vanilla, salt and stone linger with amazing persistence. This is easily a candidate for a dozen or more years in the cellar. But as it has nowhere near the delicacy, brightness, or lift of the 2005 Riesling Sommerberg D Vendage Tardive, I would wait several years before even re-visiting it. ."

Perfekt vin til foie gras terrine eller til et ostebord med mange forskellige, karakterfulde oste, hvor dette er en af de få vine, der kan favne dem alle. Ikke sød nok til meget søde desserter, men kan godt håndtere frugt.
Kan drikkes alene med stor fornøjelse, men fornøjelsen vil være endnu større, hvis man serverer et par gode oste eller lidt små hapsere med foie gras eller anderillettes til.

 A. Boxler er et af stjernenavnene i Alsace. Sønnen Jean har overtaget styringen og kører videre i samme sikre stil. Repræsenteret på talrige Michelin-stjernerestauranter. Alle førende vinbøger, vinguider etc. har A. Boxler blandt de 10 bedste producenter.
 
Produktionen, fra skråningerne omkring den lille by Niedermorschwihr i det centrale Alsace, er meget lille Udbyttet er lavt, ca. 40 hl/ha. Der høstes sent, hvilket giver meget koncentrerede og frugtrige vine med en generel koncentreret karakter, fine elementer af citrusfrugt og en fin frugtsyre, der giver vinen en god balance. »Sommerberg« og »Brand« er gode eksempler på den markante terroir-forskel, der kan være i de gode markvine fra Alsace. »Sommerberg« elegant, aristokratisk, med mineralske undertoner. »Brand« har mere body og floral karakter.